Ehető vonalkód: az élelmiszercsalók torkán akad majd

Fotó: Pixabay, webandi

A szemnek láthatatlan és elfogyasztható vonalkód kifejlesztésén dolgoznak ausztrál tudósok azzal a céllal, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható húsok nyomon követhetővé váljanak. A bevezetésre váró vonalkódok mobiltelefonnal is leolvashatók lesznek majd.

A technológia a szilícium-dioxid használatán alapul. A húsokat ezzel a vegyülettel permetezik be a vágóhidakon és mivel a permet egyedi nyomot hagy a húson, egy különleges, fejlett vonalkód-leolvasó eszköz segítségével le lehet majd olvasni. Az eszköz megvilágítja a szórófej mikrorészecskéi, mire azok visszaverik az egyedi hullámokat. Egy hullámhossz egyedülálló sorozatszámként működik, ami meghatározza a hús eredetét. A tervek szerint a jövőben lehetővé válik majd az információ beszkennelése egy okostelefon segítségével.

A technológián Ausztráliában dolgoznak és várhatóan az év végére már használható lesz. Elsőként a tejtermékeknél és a boroknál tesztelnék.

Nagy szükség van az alkalmazására, mivel, például, Kínában becslések szerint az ausztrál márkajelzéssel ellátott marhahúsok mindössze csak 50 százaléka származik ténylegesen a szigetországból. Az új technológiától azt várják, hogy az élelmiszerpiaci csalások is visszaszorulnak.

Hasonló elven működő rendszer egyébként már működik a gyógyszeriparban a gyógyszerek nyomon követésére.

(magro.hu)