Együttműködés helyett máris a konfrontáció

Fotó mandiner.hu

Karácsony Gergely: Új épület nem kaphat építési engedélyt a Ligetben; a Lokált ki kell tiltani a közterületekről / Orbán Viktor: Hatályban maradnak a Tarlós Istvánnal kötött megállapodások

Karácsony Gergely nyilatkozatai, és az azokra adott reakciók

Az újonnan összeülő Fővárosi Közgyűlés egyik első döntése az lesz, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt – nyilatkozta a megválasztott főpolgármester az Indexnek adott interjúban. A városligeti építkezéseknél a stratégiai cél leállítani azokat, amelyeknek még nincs hatályos építési engedélyük – közölte Karácsony Gergely, aki beszámolt arról is, hogy az első, alakuló ülésen visszavonják a Római-parti mobilgát megépítéséről szóló döntéseket. A fővárosi patkányirtással kapcsolatos szerződésről úgy nyilatkozott, jogszerű megoldást kell találni, az ő javaslata az, hogy bontsák fel a kontraktust és az új közbeszerzés lezárultáig bízzák meg a korábbi szolgáltatót, a Bábolna Bio Kft.-t a feladattal. Szólt arról is, hogy egységes parkolási rendszert, egységes koncepciót kell kialakítani a fővárosban. A politikus rögzítette továbbá, hogy a bérletek árát nem emelik, sőt, csökkenteni akarják, mert szeretnék az embereket az éves bérlet megvásárlására ösztönözni. A turisták által használt napijegyek esetében merülhet fel emelés – fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy a budai rakpartot jelenleg nem látja kiválthatónak, a pesti rakpartot azonban – első lépésként hétvégente – szeretnék lezárni és a gyalogosoknak, a bringásoknak odaadni. Hosszú távon azt szeretné, ha a pesti rakpartot teljes mértékben tehermentesíteni tudnák – tudatta Karácsony Gergely, aki szerint a belváros autómentesítését lépésenként kell megtenni, amikor a P+R parkolók építésével és a forgalomcsökkentéssel úgy állnak, akkor a behajtási díjról érdemi társadalmi párbeszédet kell kezdeni. Jelezte, hogy a stockholmi modell mintájára átmenetileg vezetik majd be a dugódíjat, amely megtartásáról később népszavazás dönt. A Lokál című napilap sorsát firtató kérdésre úgy reagált, az egyik első döntésként a BKV-t utasítani fogják az újsággal kötött szerződés azonnali felmondására, és amennyire lehet, tiltani fogják ennek „a gyűlöletkeltő propagandának” a közterületi osztogatását is. A megválasztott főpolgármester azt is fejtegette, hogy a BKK megmarad, és a fővárosi cégvezetőket nyilvános pályázaton választják ki. Megjegyezte továbbá: a taorendszer átalakítása után nehéz helyzetbe került magánszínházaknak pályázati alapot hoznak létre. A Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színeiben indult politikus „koalíciós kormányzásra” készül, és kiemelte, három, vagy négy helyettese lesz, 99 százalék, hogy DK-s is lesz köztük. Irányítani őt sem a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc, sem az MSZP-s Molnár Zsolt nem fogja – nyomatékosította Karácsony, rámutatva arra is: nem megy el a Puskás Aréna felavatására.

A hvg.hu Liget-projekttel kapcsolatos kérdésére a Városliget Zrt. úgy felelt, hogy minden épületnek megvan már az építési engedélye, a fővárosnak pedig nincs jogi hatásköre a fejlesztések tekintetében. Az Átrium Színház a Facebookon a Karácsony által beígért magánalapra reagálva azt közölte: „bizakodva nézünk a következő időszak elé”. A Mi Hazánk Mozgalom tiltakozik az ellen, hogy Karácsony Gergely „nácinak” nevezte Wass Albert irodalmárt az Indexnek adott interjújában – közölte a párt, mely követeli, hogy a megválasztott főpolgármester vonja vissza a kijelentését és haladéktalanul kérjen bocsánatot.

Budapest új vezetése készen áll partneri viszony kialakítására a kormánnyal – hangsúlyozta első nemzetközi sajtótájékoztatóján tegnap Karácsony Gergely. Ezt pénteki hivatalba lépése után levélben jelzi Orbán Viktor miniszterelnöknek, akitől személyes találkozót kér – hangoztatta az ellenzéki politikus a Patyolat próbaüzem nevű kulturális befogadó térben tartott eseményen. Bejelentette, hogy még októberben szeretné összehívni az összes ellenzéki vezetésű város polgármesterét, hogy létrehozzák a Szabad Városok Szövetségét. Beszélt arról is, hogy a CEU rektorának levelet küld, ebben arra kéri, hogy az intézmény a lehető legtöbb tevékenységét, amely nem ütközik jogszabályba, próbálja megőrizni Budapesten. Karácsony Gergely kijelentette, hogy partnerségi viszonyokban gondolkodnak, és ebben nagy segítségére van Tarlós István leköszönő főpolgármester, aki az átadás-átvétel előkészítésekor rendkívül korrekt partner volt, és „méltó ellenfél után, méltó barát lesz ahhoz, hogy Budapest főpolgármesterét támogató fellépésével a város érdekét szolgálja”.

Karácsony kérdésre válaszolva elmondta, mindenképpen szóvá teszi a kormánynál, hogy Budapest alulfinanszírozott. Beszélt arról is, hogy rossz üzenetnek tartja egyes aluljárók éjszakai lezárását, de nem tervezi megtámadni ezt az intézkedést, helyette minden eszközzel igyekszik majd enyhíteni az így okozott „társadalmi kárt”. Budapesti turizmusstratégiát dolgoznak ki a város „túlturistásodása” miatt – jelezte -, mivel az itt lakóknak és a turistáknak egyformán érdekük, hogy Budapest élhető maradjon. Felvetette a turistabuszok és turistahajók szabályozásának újragondolását is; elképzelhetőnek nevezte például a város területén belül a nagy szállodahajók kikötésének megtiltását, valamint azt, hogy városnéző hajóként is közlekedjenek.

Ha Vitézy Dávid pályázik a Budapesti Közlekedési Központ élére, meglepődnék, ha bárki jobb anyagot nyújtana be nála – jelentette ki Karácsony Gergely a Népszavának adott interjúban. A Szabadság téren álló „megszállási emlékművel” kapcsolatban aláhúzta: „Utálom ezt az emlékművet, nem csak esztétikai okokból, bár szerintem marha ronda is. Sokan ugyanakkor azt gondolják, hogy további sebeket ejtenénk, ha fellépnénk ellene, ezután pedig végeláthatatlan emlékezetpolitikai folyamat indulna el. Az V. kerületi önkormányzat az illetékes, ott jelenleg nincs ellenzéki többség, de beszélni fogok a kormánypárti polgármesterrel” – fűzte hozzá.

A Mandiner.hu arról cikkez, hogy a választás éjszakáján még a nem kívánt terhességek megszakításához való hozzáférést hangsúlyozta a Vasarnap.hu-nak adott interjúban Karácsony Gergely, manapság viszont már inkább a megelőzést emelné ki. A Vasarnap.hu-hoz eljuttatott levelében a megválasztott főpolgármester úgy fogalmazott: „Végtelenül sajnálom, de ez a nyilatkozatom rendkívül félreérthetőre sikerült. (…) Nagyon jelentős problémának látom a nem kívánt terhességek nagy számát Magyarországon. Budapest főpolgármestereként szívesen közreműködnék olyan programok indításában, amelyek a nem kívánt terhességek megelőzését célozzák.”

Az Origo arról ír, hogy Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán a Facebookon azt írta: „Néztétek tegnap ATV-t? Karácsony Gergely belengette, hogy megadóztatná a budapesti autósokat (és persze az ingázókat is).” A politikus úgy látja, a dugódíjat „Demszky megálmodta, Karácsony meg végrehajtja”.

Politikai szereplők kommentárjai a megválasztott főpolgármester kapcsán

Orbán Viktor miniszterelnök Balatonalmádiban, a kormánypártok kihelyezett frakcióülése előtt a Hír TV-nek adott interjújában kifejtette: a kabinet együttműködésre törekszik Karácsony Gergellyel és a Tarlós Istvánnal megkötött megállapodásokat változatlanul hatályban tartja.

Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő a Facebookon reagált arra, hogy vasárnap Karácsony Gergelyt választották Budapest főpolgármesterének – tudósít a 444.hu, hozzátéve, hogy négy képet is feltöltött, „Budapest sírján” például az áll, hogy „megölte az emberi butaság és az irigység”.

Eközben Németh Sándor, a Hit Gyülekezete alapítója és vezető lelkésze a Hit Rádió adásában az új főpolgármesternek azt üzente, ha továbbra is támogatni fogja a meleg mozgalmat, akkor nagyon nagy ellenállás fog létrejönni Budapesten az ellen, amiben a gyülekezete is nagy szerepet fog vállalni.

VASARNAP.HU, INDEX, MTI, HVG.HU, 24.HU, MANDINER.HU, ORIGO.HU, NÉPSZAVA