Együtt szedték Szabolcs aranyát

Fotó Szarka Lajos

Az idén is megszervezte a megyei kormányhivatal az Őszköszöntő Jótékonysági Szabolcsi Almanapot, a keddi szüretnek a Nagykálló-TÉSZ gyümölcsöse és telephelye adott otthont.

A rendezvény üzenete nem volt más, mint hogy büszkén hirdessük: Magyarországon, megyénkben is terem jó minőségű alma. – Szeretnénk ebből a jótékonysági almaszedésből hagyományt teremteni – mondta Román István megyei kormánymegbízott.

A főszervező Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője a jótékonysági almaszedés előtt röviden köszöntötte a vendégeket. Román István kiemelte: örömteli, hogy sok olyan arcot lát a vendégek közt, akik már tavaly is itt voltak. Kivette a részét – a teljesség igénye nélkül – a szüretből dr. Kondra Laura, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese, dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Szabó István és Baracsi Endre megyei közgyűlési alelnökök, Papcsák Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke, dr. Bíró Attila helyettes államtitkár, ahogy nem ijedt meg egy kis munkától dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese sem.

– Szeretnénk ebből a jótékonysági almaszedésből hagyományt teremteni, annak pedig külön is örülök, hogy többen felhívtak a rendezvény megelőző napokban, hogy jöhetnek-e ők is segíteni – érzékeltette az esemény erősödő presztízsét Román István megyei kormánymegbízott, aki hozzátette: a leszedett alma a megyében állami gondozásban élő gyermekek asztalára kerül.

A második szabolcsi almanap házigazdája, a Nagykálló-TÉSZ tulajdonosa, a megyei agrárium egyik mértékadó szereplője, Bölcskei György is üdvözölte, mint fogalmazott, a telephelyén megjelent „potenciális almaszedőket”.

– Fontos, hogy a magyar gyümölcstermesztés megtartsa jelenlegi helyzetét, ehhez viszont szükség van az intenzív termesztéstechnológia elterjedésére, a jéghálóval védett területek növelésére. Ez azért lényeges, mert a mezőgazdaságnak, az agrárium népességmegtartó erővel bír. Az előrelépéshez ezeken felül szükség van még a feldolgozóipar fejlesztésére, itt az olasz vagy a lengyel példa lebeghet a szemünk előtt – „szakmázott” egy kicsit Bölcskei György, aki szerint a megyei almásgazdák nem zártak rózsás szezont, kevés alma termett az idén az országban, így megyénkben is.

A köszöntők után elkezdődött az almaszedés. A résztvevők hatvan percen át, öt csapatban, öt soron, holland típusú rázógépeken szüretelték Szabolcs aranyát.

A keddi almanapra meghívást kapott dr. Nagy István agrárminiszter is, aki lapunknak elmondta: a szabolcsi alma a magyar agrárgazdaság emblematikus gyümölcse, a hazai gyümölcstermesztés egyik fontos terméke. A tárcavezető szerint bár az időjárás viszontagságai miatt az elmúlt években erős hullámzások voltak jellemzőek az almatermelésre, a tízéves átlagtermést tavaly mintegy 25 százalékkal haladta meg és 43 százalékkal 2017-es mennyiséget.

– Számokra alapozva is kijelenthetjük, hogy az alma hazája Szabolcsban van, ugyanis több mint felét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termelik meg. Az ipari alma piacán az elmúlt években tapasztalható kedvezőtlen folyamatok kiküszöbölése érdekében – hasonlóan a meggynél – kötelezővé tettük az írásos szerződések kötését. Ezeknek köszönhetően tervezhetőbbé és átláthatóbbá válik a szüreti időszak, a termelők nem kerülnek kényszerhelyzetekbe – fogalmazott dr. Nagy István.

Forrás: szon.hu, Tarnavölgyi Gergely