Egyszerűbbé és rugalmasabbá válnak a szabályok a polgári perekben

Fotó: htfsz.hu

Egyszerűsödik a perújítás, csökken az állampolgárokra nehezedő adminisztrációs teher és újabb intézkedéseket vezetnek be a kiskorúak védelme érdekében – jelentette be Völner Pál, igazságügyi államtitkár, a polgári perrendtartás tervezett módosítása kapcsán.

Több mint két év telt el a korábbi, 1952-es törvényt felváltó új polgári perrendtartás hatályba lépése óta, a különböző hivatásrendek javaslatai alapján pedig most tovább finomítják a polgári perekre vonatkozó szabályokat – mondta el sajtótájékoztatóján Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogy a bírósági ítéletek minősége mellett nagyon fontos szempont az eljárások időtartama is. Az elmúlt években a büntetőeljárási törvényt és a polgári perrendtartást is módosították, amelynek eredményeképpen felgyorsultak az eljárások – húzta alá Völner.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a mostani változtatásokkal egyszerűsödik a perindítás, csökken a keresetlevél tartalmi elemeinek száma és egyszerűsödnek az egyes elemekre vonatkozó előírások. A javaslat alapján kötelezővé válik a hiánypótlási felhívás kiadása, e nélkül nem lehet majd keresetet elutasítani. Ráadásul a felhívásban valamennyi hiányosságot fel kell tüntetni.

A módosítás értelmében kevesebb mellékletet kell majd benyújtani, egyszerűsödik az alperesi ellenkérelem tartalma és csökken az állampolgárokra nehezedő adminisztrációs teher – hangsúlyozta a miniszterhelyettes, példaként említve, hogy nem kérhető majd a felektől olyan adat, amelyet közhiteles nyilvántartás is tartalmaz.

A jogi képviselő nélküli ügyfelek számára nem lesz kötelező a formanyomtatvány használata és a bíróság a hiánypótlásra történő felhívás helyett elrendelheti majd a fél személyes meghallgatását – folytatta az államtitkár.

A kiskorúak védelmét szolgáló intézkedéseket is átvezetik a jelenlegi módosításba, kizárják a magánszakértők bevonását és jelzési kötelezettséget írnak elő a bíróságok számára a gyermek veszélyeztetettségének, bántalmazásának vagy elhanyagolásának észlelése esetén.

Tovább finomítjuk tehát a rendelkezéséket, az eredeti cél fenntartása mellett, amelynek lényege, hogy az eljárások belátható időn belül lezáródjanak – hangsúlyozta Völner Pál.

(IM, kormany.hu)