Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

A kép forrása: ingatlantajolo.hu

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben – mint például az amerikai szőlőkabóca – fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Kiépített szőlőültetvény-teraszok Badacsonyban. – Geodéziai tervező: Paál Sándor (1979) Ültetvénytervező Vállalat (Agrober) Balatonfüred. – A kép forrása: hu.wikipedia.org

Az agrártárca 240 millió Ft keretösszeggel 2019-ben is támogatja a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezést. A betegség ellen nincs, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen van növényvédőszeres eljárás. A termelők felelősségtudatos hozzáállásának és a következetes hatósági fellépésnek köszönhetően a betegség nem terjedt el az országban, a megelőzés azonban folyamatos, amelyhez – valamint, ha a betegség mégis megjelent, akkor a felszámoláshoz is – a minisztérium támogatást nyújt. A támogatás igénylése ettől az évtől egyszerűsödik. A megelőzéshez, valamint a betegség felszámolásához a szőlőtermelő vissza nem térítendő támogatást vehet igénybe a kijuttatott növényvédőszer vételárának 75%-a erejéig, hektáronként legfeljebb 12.000 Ft összegben. A támogatás szempontjából figyelembe vehető növényvédőszeres védekező tevékenység időszaka május 1-től július 31-ig tart, mind a megelőzésnél, mind pedig a felszámolásnál. A Magyar Államkincstár támogatás igénylésével kapcsolatos közlemény a Magyar Államkincstár Honlapján, valamint személyesen a Magyar Államkincstár regionális, megyei és fővárosi irodáiban személyesen érhető el, továbbá a támogatás részleteit a 9/2016. (II. 15.) FM rendelet tartalmazza. (Forrás: AM Sajtóiroda)