Egységes kérelem

A kép forrása: agrarszektor.hu

A gazdálkodók már megszokták, hogy a május nem csak a vetések és gyomirtózások, hanem az egységes kérelem beadásának is a hónapja. Azt is tudják, hogy a szankciómentes beadás utolsó napja már elmúlt (május 15.), de a későn ébredőknek, illetve az esetleges módosítások miatt sokaknak még hasznos lehet tovább olvasni!

A kép forrása: kisleptek.hu

Először is tisztázzuk: téves információ az, hogy aki május 15-én éjfélig nem küldte be, az bukta a támogatást! Az egységes kérelem 2019. május 16. és június 11. között még benyújtható! Ez esetben nem a teljes támogatási összeget veszíti el a termelő, hanem munkanaponként 1% késedelmi szankciót alkalmaz a Kincstár. (Ha tehát az utolsó napon, június 11-én adja be, akkor is csak összesen 18%-át bukja a támogatásnak, vagyis jó részét megkapja még így is.) A 2019. június 12-től (június 12-ét is beleértve) benyújtott egységes kérelem érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül. Módosításra is van lehetőség még. Az időben (május 15-ig) beadott kérelmeket késedelmi szankció nélkül május 31-ig lehet módosítani. Ezután a június 11-ig módosított parcellára vonatkozóan a módosítás a támogatási összeg munkanaponként 1%-os csökkentésével jár. A június 11. után benyújtott módosítások a kifizetés szempontjából nem kerülnek figyelembevételre.

Mire kell figyelni még az egységes kérelemnél?

 

A blokk-térkép. – A kép forrása: tamop.magisz.org

Minden hasznosított mezőgazdasági parcelláját be kell jelentenie, akkor is, ha támogatást nem igényel rá. A bejelentés elmulasztása szankciót vonhat maga után! – Az öntözést, fóliás termesztést is be kell jelenteni. – A másodvetés tervezett adatait az Egységes Kérelem felületén, majd ne felejtsék el a tényleges időpontot a vetést követő 15 napon belül az Adatváltozás felületén bejelenteni. – Állatalapú támogatások esetében viszont a kérelmében csak azon egyedeket kell feltüntetni, melyekre támogatást kíván igényelni. – Ha AKG, ÖKO, Fiatal Gazda vagy egyéb támogatásokban benne van, be kell pipálnia a kérelem elején a megfelelő mezőben. – Amennyiben rendelkezik mezőgazdasági biztosítással, azt is be kell jelölnie, ha ezt véletlenül elmulasztaná, akkor a díjtámogatott biztosítás állami részét sem kapja majd vissza, ez esetben valóban sok pénzt veszíthet. Fontos még, hogy a támogatás szempontjából releváns vetésváltási előírásokat tartsuk be. (Forrás: agroforum.hu/Dr. Sallai-Harcsa Marietta)