Egységes árukereskedelmi szabályozási térséget javasol az ír szigeten a brit kormány

nbcnews.com

Az ír sziget egészére és minden áruféleségre, köztük az agrárélelmiszerekre kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását javasolta tegnap az Európai Uniónak a brit kormány. Boris Johnson brit miniszterelnök Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság távozó elnökének írt, a Downing Street által szerdán ismertetett négyoldalas levelében kiemeli, hogy e szabályozási övezet „fennállásának idejére” szükségtelenné tenné bármiféle ellenőrzés bevezetését az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti áruforgalomban, mivel az árukra vonatkozó észak-írországi szabályozás azonos maradna az unióban alkalmazott szabályozási rendszerrel. A javaslat sarkalatos eleme ugyanakkor az is, hogy Észak-Írország a brit EU-tagság megszűnését követő átmeneti időszak után nem az EU vámuniójának, hanem teljes mértékben az Egyesült Királyság vámtérségének tagja lenne, összhangban azzal az alapelvvel, hogy az Egyesült Királyság egységes egészként hagyja el az EU vámunióját. Mindez maradéktalanul összeegyeztethető azzal a célkitűzéssel, hogy az ír-északír határ a Brexit után is nyitott maradjon – áll a levélben. Boris Johnson a brit Konzervatív Párt Manchesterben tartott éves kongresszusának szerdai zárónapján felszólalva kijelentette: észszerű és építő jellegű javaslatról van szó. Ennek egyetlen alternatívája a megállapodás nélküli Brexit, de Nagy-Britannia nem erre törekszik, bár készen áll erre is – szögezte le.

Tartalmaz „pozitív előrelépéseket” a brit kormány megoldási javaslata az Egyesült Királyság kilépésének feltételeiről, azonban vannak problémás pontok is, amelyeken tovább kell dolgozni – tájékoztatott az Európai Bizottság. A testület arról számolt be, hogy megkezdték a megküldött tervezet objektív elemzését, a két oldal képviselői pedig a következő napokban egyeztetéseket fognak folytatni. Jean-Claude Juncker tegnap délután telefonon beszélt Boris Johnsonnal, és üdvözölte az eltökéltségét a rendezett kiválás mellett.

A Downing Street szerda esti bejelentése szerint Johnson azt kezdeményezi a brit uralkodónál, hogy a parlamenti ülésszak jövő kedden este érjen véget, és október 14-én kezdődjön az új parlamenti évad. Az új ülésszak kezdetén a hagyományoknak megfelelően II. Erzsébet királynő ismerteti felsőházi trónbeszédében kormányának új programját. MTI