Egyre veszélyesebb a Közel-keleti helyzet

index.hu

Irán 22 rakétával támadta az Ain al-Aszad bázist és Erbílt / Szijjártó Péter: Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van

Szerda hajnali iráni támadás

Irán 22 rakétával támadta szerda hajnalban az iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot, amelyen az amerikai vezetésű nemzetközi katonai koalíció különböző nemzetiségű kontingensei teljesítenek szolgálatot, valamint Erbíl várost – tudatta az iraki hadsereg. A bázison egyetlen iraki katonának sem esett bántódása – fűzték hozzá. Az iraki katonai közleményben nem írták, hogy külföldi katonának esett volna bántódása, de az érintett országok közül több közölte, hogy sértetlen minden ott szolgáló katonája. Az iráni állami tévé azt közölte, hogy „legalább 80 amerikai terrorista” meghalt a rakétatámadásban, több amerikai helikopter megsemmisült, és az Irakban lévő erőknek egyetlen rakétát sem sikerült elfogniuk.

Teherán arcul csapta az Egyesült Államokat az amerikai katonák által használt iraki támaszpontok elleni rakétacsapásokkal, de Irán nem érheti be ezzel a katonai akcióval – jelentette ki Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője. Az Egyesült Államok jelenléte az ajatollah szerint megrontja a térséget, háborút, megosztottságot és pusztítást okoz, ezért az Egyesült Államoknak távoznia kell a régióból. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter az állami televízióban leszögezte: az iráni rakétatámadás jogos önvédelem volt.

A világ túl sokáig tűrte Irán viselkedését – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban tartott beszédében szerdán. Elmondta: a kedd éjjeli iráni csapásméréseknek nincs amerikai áldozatuk, az anyagi károk nem jelentősek. Úgy vélekedett, hogy a kedd éjjeli csapásmérések után Teherán „kezd visszalépni”. Trump kifejtette: miközben az amerikai kormányzat az újabb válaszlépések lehetőségein fontolgatja, azonnali hatállyal új, erőteljes gazdasági szankciókat rendel el. Ezek mibenlétéről azonban nem közölt részleteket. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem akar katonai erőhöz folyamodni, mert szerinte az elrettentés legjobb eszköze a gazdasági szankció. Irán a feltételezések szerint szándékosan kerülte, hogy halálos amerikai katonai áldozatai legyenek szerdai rakétatámadásainak Irakban – jelentette a Reuters hírügynökség hírszerzési értesüléseket ismerő, meg nem nevezett amerikai és európai kormányzati forrásokra hivatkozva.

Magyar reakciók

Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van, a Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar folyamatosan figyelemmel kíséri a kialakult súlyos helyzetet, és kész haladéktalanul végrehajtani bármilyen olyan műveletet, amelyet az Iszlám Állam elleni globális koalíció vezetői szükségesnek tartanak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország közel-keleti érdeke, hogy el lehessen kerülni a jelenlegi helyzet eszkalálódását, még súlyosabb konfliktussá alakulását. Kiemelte, az iraki Erbílben található magyar főkonzulátus négy munkatársa szintén jól van, és az ő biztonsági helyzetüket is folyamatosan vizsgálják. A Bagdadba akkreditált magyar nagykövet jelenleg Magyarországon tartózkodik, mivel a magyar nagykövetség működésének helyet adó brit nagykövetség részéről azt a kérést kapták, hogy ne térjen vissza állomáshelyére – hangsúlyozta a tárcavezető. Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy pénteken Brüsszelben részt vesz az európai uniós külügyminiszterek rendkívüli ülésén, ahol arra fogja felhívni a figyelmet, hogy az Európai Uniónak is hozzá kell járulnia a helyzet eszkalálódásának megakadályozásához.

MTI, ATV.HU