Egyre többször válnak mérgezővé a vizek a klímaváltozás miatt

Fotó pxfuel.com

Az algák virágzása méreggé változtatja az éltető vizet.

A phys.org hírportál egy különös veszélyre hívja fel a figyelmet, miszerint az USA egyes állóvizeiben egyre gyakoribb jelenség a mérgező vízi növények virágzása, ami bizonyos körzetekben mérgező anyagokat szabadíthat fel, és megfertőzheti az ivóvíz készleteket, sőt szélsőséges vészhelyzetet produkálhat.

Az Erie-tóban zöld-kék algák hatalmas kivirágzása idején, pl. 2014-ben a hatóságok arra figyelmeztették az Ohio állambeli Toledót, hogy több mint félmillió fős lakoságát, hogy ne igyon egy csöppnyi csapvizet sem, sőt meg se érintse azt. Azóta a kaliforniai Hodges és a New Yorki Oneida tóban jelentkezett masszív algavirágzás.

Christine Kirchhoff professzor és más vízügyi szakértők szerint a nem megfelelő ellenőrzési és elhárítási program következtében ezek a káros jelenségek az országban évente egyszer rendszeresen fellépnek, és azt a klímaváltozás negatív hatásai felerősítik. Ezért a legutóbbi algavirágzások is súlyos egészségi problémákat és megbetegedéseket válthatnak ki.

Tudósok és vízmérnökök az USA Környezetvédelmi Ügynökségével jelenleg tanulmányozzák a helyzetet, és igyekeznek megfékezni a virágzást, illetve megakadályozni a mérgezés terjedését. A hatalmas ország egész területére érvényes szabályozást azonban nehezen lehet kidolgozni.

Az algavirágzás által fellépő mérgezésekről egy szakértői csoport a Nature Sustainability folyóiratban közölt egy tanulmányt.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre