Valiczkó Mihály értesítése alapján: Egyre többen önkénteskednek

Forrás police.hu

Évről évre egyre többen vállalnak önkéntes munkát Magyarországon. Az elmúlt évek viharai – mint a koronavírus-járvány vagy a szomszédos háború – sokakban felélesztette a tenni akarás érzését, és csatlakoztak valamilyen civil szervezethez. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője szerint bár ezt a munkát nem árazzák be, felbecsülhetetlen értékű a társadalomnak.

– Az önzetlen segítség, az önkéntesség nem csupán embertársaink életét teszi jobbá, de személyes épülésünkhöz, sőt példamutató ereje révén gyermekeink fejlődéséhez is hozzájárul. Amellett, hogy új tudásanyagot szerezhetünk magunkról, azt is segít megtanulni, hogyan dolgozhatunk csapatban; hogy felelősen gondolkodjunk a környezetünkről, embertársaikról. Segít embernek maradni és ledönteni azokat a társadalmi tabukat, amelyeket sokszor nem tudunk kezelni – sorolta Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ vezetője.

Felidézte, az önkéntesség nagyon fontos erőforrást jelent az egész társadalomnak, hagyománya mindig is jelen volt hazánkban. A szocializmus időszakában azonban ezek az állampolgári kezdeményezések erősen korlátozottak voltak, folyamatos kontroll alatt tartották a szervezeteket: a társadalmi munka nem önkéntes alapú volt. A változás végül 2001-ben jött el, amikor az önkéntesség nemzetközi évében szerte a világon párbeszéd kezdődött arról, mi szükséges egy ideálisabb „önkéntes ökoszisztéma” kialakulásához. A következő években egyre több civil szervezet kezdett azon gondolkodni, hogyan tudnának önkénteseket bevonni a munkájukba – ismertette a szakember. 

Egy 2018-as felmérés szerint egyébként 3,6 millióan vallották, hogy önkénteskedtek már, és egymillióan válaszolták azt, hogy gyakran, hetente legalább egyszer végeznek önkéntes munkát.

A Családbarát Magyarország Központ mindezek nyomán 2016-ban hozta létre az Önként Jöttem díjat, az önkéntes munka elismerésére és az önzetlen magatartás népszerűsítésére. Idén összesen 34 szervezetet jelöltek, ezek közül pedig négyen kerültek a díj várományosai közé. Rájuk több mint 9600 szavazat érkezett.

A miniszterelnök felesége szerint most nagyobb szükség van a segítségre, mint valaha.

A díj idei nyertese, a Végeken Egészséglélektani Alapítvány – amelyet 1991-ben Kopp Mária alapított, fő tevékenysége a pszichés, pszichoszociális problémák kezelése, a lelki és a mentális egészség védelme – a Covid-járvány alatt felismerte, hogy a krízishelyzetben segítségre van szüksége az egészségügyi és a szociális ágazat szereplői­nek.

 – Ennek jegyében hozták létre a Call for help krízisvonalakat, amelyek segítettek átvészelni a napokat a frontvonalban dolgozóknak, feldolgozni a feldolgozhatatlant. Az alapítvány különlegessége, hogy a vonal túlsó végén önkéntes szakemberek ültek, akik mankókként voltak jelen olyan helyzetekben, amikor például egy gasztroenterológus egyszer csak a lélegeztetőgép mellett találta magát, és néhány óra alatt kellett megtanulnia a használatát. A szervezet vonalát ma már bárki hívhatja, aki úgy érzi, támogatásra van szüksége – ismertette a vezető, majd hozzátette: aki úgy érzi, szívesen támogatná az Önként Jöttem díj nyertesét, a Végeken Egészséglélektani Alapítványt, minden ehhez szükséges információt megtalál a csalad.hu/onkentjottem oldalon.

A második legtöbb szavazatot a Mélyben és Reményben Alapítvány kapta. A kaposvári székhelyű szervezet a nehéz sorsú családoknak nyújt segítséget: van, hogy ételt vagy meleg ruhát biztosítanak a rászorulóknak, máskor pedig a korrepetálásban vesznek részt, de előfordul, hogy születésnapi ünnepséget szerveznek azoknak a gyermekeknek, akiknek szülei nem tudják vállalni ezt az extra kiadást.
A harmadik legtöbb szavazat a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetségre érkezett, amelynek önkéntesei mozgássérült fiataloknak nyújtanak lelki támogatást. A negyedik helyre a Pécsen működő Nevetnikék Alapítvány került, akik munkájuk során a kórtermekből gyermekszobát, az üres falak közé játszósarkot, míg a kis betegek arcára jókedvet varázsolnak.

Az államfő vasárnap Kárpátaljára látogat, ahol a magyarság körében meggyújtja az idei év első adventi gyertyáját.

Szuromi-Kovács Ágnes arról is beszélt, megható látni, hogy az elmúlt évek válságai mennyire felerősítették a társadalmi szolidaritást. – Példátlan társadalmi összefogást hozott a háború és az ezzel járó krízishelyzetek kezelése. Egy ország mozdult meg egyszerre, volt, aki tartós élelmiszerrel, ruhával vagy épp pénzadománnyal igyekezett enyhíteni a háború miatt elmenekült emberek terhein. Ugyanakkor büszke vagyok arra, hogy a Családbarát Magyarország Központ is egyike volt azoknak, akik segítettek kialakítani a BOK Sportcsarnokban a segélynyújtó tranzitpontot, sok munkatársam végez önkéntes munkát, és vált az élete részévé a segítségnyújtás – mondta.

Forrás: Magyar Nemzet

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/11/egyre-tobben-onkenteskednek