Egyre többen dolgoznak, és egyre jobban megéri dolgozni – A Munka világnapja alkalmából

Fotó: Szeretlek Magyarország

Magyarországon egyre jobban megéri dolgozni. 2010 óta harmadára, történelmi mélypontra csökkent a munkanélküliség, az adócsökkentéseknek és béremeléseknek köszönhetően egyre több pénz marad a munkavállalóknál és a reálbérek több mint öt éve töretlenül emelkednek.

A történelmi bérmegállapodásnak köszönhetően jelentősen nő a minimálbér, a szakmunkás minimálbér és a tavalyihoz hasonlóan idén év elején is kimagasló, 10 százalék feletti reálbér-emelkedés következett be.

A nemzeti kormány céljai változatlanok: célunk a teljes foglalkoztatás, és azon dolgozunk, hogy a gazdasági növekedés eredményét a munkavállalók is egyre inkább érezzék. A folyamatosan növekvő béreket a közszférában megvalósult béremelések, az adócsökkentések, illetve a gazdasági konjunktúra is segíti. 2010 elejéhez képest a nettó bérek – családi kedvezmény nélkül – 56 százalékkal voltak magasabbak 2018 elején, ami azt jelenti, hogy a magyar emberek anyagi helyzetét a nemzeti kormány nagyban javította. Ezzel párhuzamosan a reálbérek is több mint 32 százalékkal, a családi adókedvezmények beszámításával több, mint 38 százalékkal emelkedtek nyolc év alatt. A növekvő bérek és a munkából élők számának dinamikus növekedése a magyar gazdaság fellendülését érdemben támogatja, a költségvetés egyensúlyának megőrzése mellett. A négy százalék feletti GDP növekedés a keresetek további növekedését vetíti előre, ami a foglalkoztatottak számának bővülésével párhuzamosan az életszínvonal töretlen javulását eredményezheti az előttünk álló időszakban.

(NGM, kormany.hu)