Egyre több ország ért egyet Orbán Viktor migrációról szóló politikájával

Fotó Anadolu Agency, Getty Images Hungary

Népszava: Magyarországra látogat május elején az osztrák alkancellár

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke lesz Orbán Viktor vendége május 6-án – tudta meg a Népszava, melynek információi szerint Strachét Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hívta meg, így hivatalosan miniszteri találkozóra, a diplomáciai protokoll szerint tehát kormányközi látogatásra érkezik, de nem világos, hogy a magyar kormányfővel mint pártvezető, vagy mint alkancellár találkozik-e. A cikk kiemeli: az osztrák politikus és a csütörtökön érkező olasz Matteo Salvini látogatása egyértelmű üzenetet jelent: a Fidesz az Európai Parlamentben az Európai Néppárt riválisainak számító politikai formációkkal tárgyal, ez azt erősíti meg, hogy Orbán Viktor már nem az EPP-ben képzeli el a Fidesz jövőjét, de legalábbis igyekszik „nyíltan több vasat tartani a tűzben”. NÉPSZAVA

Osztrák alkancellár: Nem akarunk kisebbséggé válni a saját hazánkban!

Egy vasárnapi interjúban az osztrák szélsőjobboldal vezetője azt ígérte, hogy megállítja az Európára jellemző, az emberek szándékaival ellentétes lakosságcserét – azaz a migrációt.

Az FPÖ-s Heinz-Christian Strache alkancellárnak a Krone online újságban tett kijelentése azért is keltett nemzetközi feltűnést, mert a meglehetősen esetleges, és Európának sok szempontból nem éppen hátrányos migrációs folyamatra a legszélsőségesebb jobboldali szervezetek (meg Orbán Viktor) szokták használni a „lakosságcsere“ kifejezést.

A Krone újságírója vissza is kérdezett a terminológia jogosságára, de Strache szerint

Ez a valóságot írja le. Nem akarunk kisebbséggé válni a saját hazánkban. Ez egy valós, őszinte, és mélyen demokratikus gondolat.

Ami csak akkor válik szélsőségessé, ha erőszakkal akarják megvalósítani.

Amúgy a szélsőjobboldali párt már csúcsra tekerte a migránsbiciklit; a múlt héten Adolf Hitler szülővárosa, Braunau-am-Inn egyik FPÖ-s közgyűlési tagja patkányoknak nevezte a menekülteket, a párt által adott szövetségi belügyminiszter pedig bérstopot követelt a tartományoktól a menedékkérők munkavállalásánál. Strache azonban a botrányos ügyekkel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy ezek a hírek az FPÖ-t erősítik.

Ausztria – többek között a magyarországi határnyitásnak köszönhetően – 2015-ben lakosságának egy százalékának megfelelő számú menedékkérőt fogadott be. Azonban az akut munkaerőhiány ellenére a menedékkérők tömeges jelenléte 2017-ben győzelemhez segítette a migránsellenes húrokat pengető 31 éves Sebastian Kurzot, aki a migránsellenes húrokat nem csak pengető, hanem azokon szólózó Osztrák Szabadságpárttal lépett koalícióra.

Forrás: (Guardian)  TÓG index.hu