Egyre több jel utal a tetőzésre Magyarországon – Felcsillant a remény a járvány ellen vívott harcban

koronavirus.gov.hu

Kedd reggelre 397,4 millió főre nőtt a világban a regisztrált koronavírusos esetek száma a járvány kitörése óta és több, mint 5,75 millió haláleset köthető már a koronavírushoz a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Az omikron variáns tombolása után Magyarországon bizakodásra adhat okot, hogy egyes előrejelzések szerint hamarosan lecseng a koronavírus-járvány ötödik hulláma. A legfrissebb, keddi járványadatok is arra utalnak, hogy tetőzhetett a koronavírus-járvány hazánkban. Járványhíreink egy helyen.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Hivatalosan az Egyesült Államokban azonosították a legtöbb koronavírus-fertőzöttet, közel 76,9 millió főt a mai napig. A halálos áldozatok száma 905 543 fő. Indiában 42,4 millió fertőzöttet és 504 062 halálos áldozatot tartanak számon, míg Brazíliában 26,6 millió fertőzöttről és 632 946 halálos áldozatról adtak számot.

A koronavírus omikron variánsa, illetve az omikron még gyorsabban terjedő alváltozatának megjelenése érdemben hozzájárult a fertőzésszámok látványos felfutásához világszerte. A drámai esetszám emelkedéseket követően viszont vannak már pozitív jelek is, Jakab Ferenc virológus professzor szerint például hamarosan lecseng a koronavírus-járvány ötödik hulláma, és egyelőre bizonytalan, hogy ősszel jön-e újabb.

Magyarországon bizakodásra adhat okot az is, hogy már csak hat megyében tart felfelé a koronavírus-járvány. Vas, Zala és Komárom-Esztergom megyében mintegy 30%-kal kevesebb új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a múlt héten, mint egy héttel korábban, és biztató az országos heti esetszám 13%-os csökkenése is. 

Forrás: portfolio.hu