Egyre több autógyárban szünetel a termelés / Megtartotta első ülését a koronavírus elleni védekezés pénzügyi akciócsoportja

A kép illusztráció. - A kép forrása: realista.hu

A koronavírus-járvány miatt felfüggeszti a termelést európai üzemeinek többségében a német Volkswagencsoport, a világ legnagyobb autógyártó társasága – tudatták kedden német hírportálok Herbert Diess vezérigazgatóra hivatkozva. A Volkswagen-csoport vezetője wolfsburgi tájékoztatóján elmondta, hogy kéthárom hétre felfüggesztik a termelést a legtöbb németországi és európai üzemben. A spanyolországi, portugáliai, olaszországi és szlovákiai üzemek már a héten leállnak – tette hozzá Herbert Diess. Szintén a termelés felfüggesztéséről tett bejelentést a Mercedes-Benz márka tulajdonosa, a Daimler.

A gyorihirek.hu kedden reggel németországi információkra hivatkozva azt írta, a győri Audi négy hétre függesztheti fel a gyártást. A koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt a tervek szerint hétfőtől leáll a termelés az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában is – tájékoztatott később a vállalat.

Jelentős változások állnak be a Suzuki esztergomi üzemében – írja egy belső levelezésre hivatkozva az Infoesztergom.hu. A Magyar Suzuki Zrt.-nél megalakult egy operatív törzs, amely a lap szerint a következő tájékoztatást adta a dolgozóknak: termelés esetében a délelőttös műszak indul, a délutános műszak törölve, Szlovákiából érkező munkatársaik akadályoztatása miatt a délelőttös műszak pótlását az üzemvezetők a délutános műszak segítségével oldják meg. Leáll a termelés hétfőtől a szentgotthárdi Opel-gyárban, amely a tervek szerint március 27-ig tart majd. Ezen a héten azonban még zajlik a gyártás – írja a Világgazdaság.

Kaotikus állapotokat eredményeztek a gyárakban a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések, számos cég ugyanis vis maior helyzetre hivatkozva nem szándékozik az állásidőre bért fizetni a dolgozóknak, akiket tömegesen küldenek haza, miközben az üzemekben most csak 70-80 százalékon, vagy még alacsonyabb fordulatszámon folyik a termelés – tudta meg a Népszava László Zoltántól, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökétől. A szakszervezet ezért azt szeretné, ha a lakosság számára is hiteltörlesztési moratóriumot hirdetnének.

A Mol továbbra is biztosítja a régió és Magyarország energia- és üzemanyag-ellátását, a vállalatcsoport üzleti folyamatai, a termelés, gyártás, áruszállítás és üzemanyag-kiszolgálás továbbra is változatlanul működnek – tájékoztatott Orosz András, a Mol Magyarország kiskereskedelmi vezetője.

Megtartotta első ülését a koronavírus elleni védekezés pénzügyi akciócsoportja – jelezte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán az ülést követően kedden este. A pénzügyminiszter kiemelte, a magyar gazdaság jelenleg sokkal stabilabb, mint 2008-2009-ben volt, az akkori válság idején, de jól látható, hogy a járvány a magyar gazdaság szereplőit is nagyon mélyen fogja érinteni. Ehhez kormányintézkedéseket szeretnének hozzárendelni. „Ezért kezdtük el a 2020-as költségvetés átszervezését, és megkezdődött a 2021es költségvetés tervezése is” – közölte a pénzügyminiszter, hangsúlyozva: ennek célja, hogy a megszülető kormányintézkedések mögött valós fedezet legyen.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezetésével megkezdte tevékenységét a járványhelyzetben létfontosságú vállalatok működéséért felelős akciócsoport – jelentette be a honvédelmi tárca államtitkára. Az akciócsoportnak az a feladata, hogy azokat a szolgáltató- és gyártókapacitásokat, közlekedési, energetikai, gyógyszeripari cégeket biztosítsa, amelyek működése létfontosságú a rendkívüli járványhelyzetben Magyarországon – közölte Szabó István. Közel 140 létfontosságú szolgáltató céget, gyártókapacitást azonosítottak; amennyiben szükséges, ezek irányítását a helyszínre települő honvédelmi törzsek veszik át – tette hozzá.

A Magyar Bankszövetség azt közölte, hogy aktívan dolgoznak az önhibájukon kívül bajba került, hitellel rendelkező családok és vállalatok pénzügyi helyzetének stabilizálásán, folyamatosan vizsgálják a leginkább sújtott ágazatok és vállalkozások helyzetét, a munkahelymentő pénzügyi megoldási lehetőségeket.

MTI, INDEX.HU, PORTFOLIO.HU, HVG.HU, ORIGO.HU, ATV.HU, NEPSZAVA.HU, MAGYARNEMZET.HU, 444.HU