Egyre több a lehetőség a mezőgazdaság iránt érdeklődő fiatalok számára

Fotó pixabay

Szükség van a fia­talok elhivatottságára, hiszen az agráriumban is egyre égetőbb a munkaerő- és a szakemberhiány.

Egyre népszerűbbek az agrárszakmák
Szinte a nulláról sikerült felépíteni az elmúlt években számos agrárszakma presztízsét. Míg néhány esztendővel ezelőtt lasszóval sem tudtak tanulót fogni a szakiskolák, a pályaválasztás előtt álló diákok közül ma már egyre többen készülnek mezőgépésznek vagy épp erdésztechnikusnak, ahogyan a pék-cukrász és a kertépítő szakma népszerűsége is nőtt. Bizakodásra ad okot az a tény is, hogy a korábbiaknál nagyobb arányban tesznek eredményes vizsgát a tanulók, így az ágazatba belépő szakemberek száma is folyamatosan emelkedik.

Jakab István: Adjuk meg a fiataloknak a lehetőséget és a megfelelő forrásokat is (Videó)
Az idei OMÉK-on Jakab István, a MAGOSZ elnöke hívta fel a figyelmet a fiatal gazdák fontos szerepére és egy konferencia keretén belül hallgatták meg a jövő generáció elképzeléseit.

A jövőben bővülnek az agrárberuházások támogatási lehetőségei
Új kamattámogatási lehetőséggel és kibővített garanciaprogrammal bővül a mezőgazdasági beruházások ösztönzése.

Hasznos kérdőív a precíziós gazdálkodásról
2019. áprilisában indult el a TRANSFARM projekt, melynek tárgya annak vizsgálata, hogy a Közép-Európai régióban hogyan valósul meg a mezőgazdasági vállalkozások felé történő technológiai transzfer.

Fiatal gazdálkodóknak segítenek vállalkozóvá válni
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) újabb közös szervezésű programjában a fiatal gazdálkodókat segítik a vállalkozóvá válás folyamatában. Az ingyenes, hat hónapos ,,Így neveld az álmaidat!” című programra már várják a jelentkezéseket.

A 79. OMÉK utat mutatott a jövő agráriumába (Videó)
Az idei rendezvény megmutatta, hogy képes egymásra találni a vidék és a főváros, aminek köszönhetően erősödik az agrárium és a magyar mezőgazdaság is.

Forrás: agrotrend.hu