Egyre súlyosabb kihívás Európában a migráció megfékezése – Brüsszelnek nincs hatékony terve, így több ország a saját kezébe veszi az irányítást

A kép forrása: eloben.hu

Egyre súlyosabb kihívást jelent a migráció Európában. Miközben Afrikában a harcok és az éhínség elől menekülnek az emberek, Brüsszelnek nincs hatékony terve arra, hogyan lehetne megvédeni Európát. Olaszország ezért úgy döntött, maga veszi kézbe a migráció megfékezését, és eurómilliókat költene Afrikában, hogy ott tartsa az embereket. Az Egyesült Királyság pedig Ruandába telepíti azokat, akiket embercsempészek szállítanak illegálisan az országba.

Tíz hónapja tart a háború a szudáni hadsereg és egy fegyveres szervezet, az úgynevezett Gyorsreagálású Támogató Erők között. A konfliktus rendezésére egyelőre nincs esély, miközben az országban 25 millióan éheznek vagy alig jutnak élelemhez. Aki csak teheti útra kel. Rengeteg szudáni menekül Dél-Szudánba és Csádba is.

Az emberek ide úgy érkeznek, hogy lényegében semmijük sincs. Mi alapvető élelmiszereket, gyógyszereket adunk nekik, ők pedig tovább állnak” – mondta az ENSZ világélelmezési programjának kelet-afrikai vezetője.

Kétezer kilométerre délebbre a Kongói Demokratikus Köztársaság hadserege és a tuszi lázadók közötti harcok váltak egyre intenzívebbé az év eleje óta. Kétmillió embert közvetlenül érintenek a harcok, a lázadók kifosztják az elfoglalt falvakat, az emberek menekülnek a háborús övezetből.

A Híradóban bemutatott felvételeken migránsok hajóit emelik ki a tengerből Gran Canarián. Lépni sem lehet a rengeteg hajótól, ezekkel érkeznek Afrika irányából az illegális bevándorlók. Januárban háromszor annyian érkeztek mint tavaly ugyanebben az időszakban. Többségük Mauritániából indul és az atlanti-óceáni migránsútvonalon éri el a Spanyolországhoz tartozó szigetcsoportot.

Közben Európában egyre nagyobb gondot jelentenek a többségi társadalomba beilleszkedni képtelen illegális bevándorlók. A hétvégén Hágában eritreai migránsok randalíroztak.

Kövekkel, kerékpárokkal, faágakkal és közlekedési táblákkal dobálták meg a rendőröket, felgyújtottak több rendőrautót és megrongáltak egy épületet is. A rohamrendőrök könnygázt is bevetettek ellenük.

A magyar kormány a folyamatos migrációs nyomás miatt úgy véli, Európa jövőjének védelme érdekében radikális változásra van szükség a brüsszeli migrációs politikában.

Ha Brüsszel migrációpárti politikája fennmarad, akkor sajnos reális annak a veszélye, hogy az európaiak elveszítik Európát, ugyanis Brüsszel migrációs politikája idevonzza az embereket a világ különböző pontjairól

– mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter múlt heti madridi találkozóján úgy fogalmazott: Afrikában a terrorfenyegetettség súlyosabb, mint valaha, a gazdasági fejlődés nehezen tud egyelőre lépést tartani a lakosság növekedésével, ezért az illegális migráció továbbra is növekedni fog Európában.

Vannak olyan uniós államok, amelyek úgy döntöttek, egyedül próbálják megfékezni az országba irányuló illegális migrációt, mert Brüsszelre nem számíthatnak.

Olaszország Afrika számos országával egyeztetett arról a fejlesztési tervcsomagról, amelyet Róma azért kezdeményez, hogy az emberek saját hazájukban találják meg a boldogulást. A kormány első lépésben 5,5 milliárd eurót bocsát rendelkezésre.

A nem uniós Egyesült Királyság pedig úgy próbál enyhíteni az országra nehezedő migrációs nyomáson, hogy Ruandával kötött megállapodást.

Ennek értelmében a brit kormány Ruandába telepítené át az európai kontinensről embercsempészek szervezésében, csónakokkal érkező illegális bevándorlókat. Az eljárást az emberi jogi szervezetek folyamatosan támadják, Rishi Sunak brit miniszterelnök ugyanakkor kitart a terv mellett, és úgy fogalmazott, hogy ez fontos nemzeti érdek.

Forrás: hirado.hu