Egyre súlyosabb az óvónőhiány

Fotó: Szakony Attila

A kistelepüléseken szolgáló önkormányzati képviselőink már korábban is jelezték, hogy az óvodák működését nagyban nehezíti az a körülmény, hogy kevés a jól képzett, a falusi viszonyokat ismerő óvónő. A kormány nagy erőfeszítéseket tesz, hogy az óvoda építések mellett felkészült óvónők is segítsék az apróságok nevelését. A falvak megtartásának fontos feltétele, hogy meg tudjuk fordítani a jelenlegi nagyon kedvezőtlen születési arányokat.

A Polgári Kisgazdák a kormány minden kezdeményezését támogatják, különösen azokat, amelyek a több gyermek vállalását kívánják segíteni. Meggyőződésünk, hogy csak az anyagi segítség felajánlása nem elég a kedvezőtlen tendenciák megfordításához. Szükség van átgondolt, megfontolt gyermekvállalásnál a szülők minden jogos kívánalmainak figyelembe vételére. (kpe)

Egyre nagyobb a szakképzett óvodapedagógus-hiány Budapesten és az agglomerációban – írja a Népszava, kiemelve: a közigazgatási álláskereső portál adatai szerint jelenleg 89 szakembert keresnek a kerületek, Pest megyében 133 óvónő hiányzik, országosan pedig 728 betöltetlen álláshely van az óvodákban. A lapnak több óvónő úgy nyilatkozott, hogy állandó lelki terror alatt élnek, általános elvárás, hogy szó nélkül dolgozzanak a hiányzó kollégák helyett. A fenntartó beleegyezése nélkül nem nyilatkozhatnak, pedig nagyon sok intézményben jogtalanságra kényszerítik őket – sorolja a lap, megjegyezve: az óvodapedagógusok szerint a kormány hangzatos családpolitikai üzenetei miatt ott sem engedik meg csoportok bezárását, összevonását, ahol ezt megtehetnék a gyereklétszám miatt, inkább vetésforgóban kényszerítik „eseti helyettesítésre” a dolgozókat, amiért külön pénz sem jár. A portál felidézi: Rétvári Bence Emmi-államtitkár és Kásler Miklós miniszter is több óvoda építését helyezte kilátásba, de a szakma szerint nincs utánpótlás, mivel a jelenleg frissdiplomás óvónők mind külföldön dolgoznak a jobb fizetés miatt. NEPSZAVA.HU