Egyre nehezebb helyzetben van az ellenzék /Nyilvánosságra került az ellenzéki kampányfinanszírozási ügy kulcsdokumentuma

Fotó: Vadnai Szabolcs

A parlamenti honlapon elérhető az eredetileg 2052-ig titkosított teljes dokumentum.

A parlament honlapján megjelent a hivatalos dokumentum arról, mi áll a 2022-es választások pártfinanszírozásairól szóló jelentésben, amit elvileg 2052-ig titkosítottak – írja a Blikk.hu.

Mint az Infostart is megírta, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetője a napokban ismételten kérvényezte a titkosítás feloldását, így fény derülhet arra, mi áll a korábban 2052-ig titkosított jelentésben.

A dokumentum címe: „Az egységes ellenzék külföldi kampánytámogatásának áttekintése”.

A leírtakból kiderül, hogy az ügyben a NAV költségvetési csalás, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pedig pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt folytat nyomozást. Az elsődleges vizsgálati adatok megerősítették, hogy az Action For Democracy (AD) nevű szervezet összesen 1 848 603 106 forint támogatást utalt ki a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM, a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki tömörülés) számlájára, nyolc alkalommal. Ebből az összegből az MMM 2022. március-július között mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a Dat-Adat csoportnak. Az AD a már ismert összegen és felhasználón kívül további három magyarországi jogi személynek is utalt jelentősebb összegeket. Az Oraculum 2020. Kft. 1 milliárd forintot, a már említett Dat-Adat csoporthoz tartozó Dat-Adat Professional Kft. 148 millió forintot, a Gemius Hungary Adatfeldolgozó és Kutató Kft. 3,5 millió forintot kapott az amerikai civil szervezettől.

Jelenleg a Nemzeti Információs Központ vizsgálja, hogy az érintett magyar civil szervezet és cégek mire használták fel a külföldről kapott támogatást.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/belfold/2023/01/23/nyilvanossagra-kerult-az-ellenzeki-kampanyfinanszirozasi-ugy-kulcsdokumentuma