Egyre gyorsabb ütemben terjed az új koronavírus Kínában / Tisztifőorvos: Nincs tudomásunk magyarországi betegről

Forrás MTI, EPA, Vu Hong

Rohamosan emelkedik Kínában a koronavírus halottainak és válságos állapotú betegeinek száma: vasárnap estére már 80-an haltak bele a betegségbe, miközben reggel még 56 volt a ragály halottainak száma. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint válságos állapotba estére 461 beteg került, reggel még 324 volt a számuk. Mindeközben több mint megkétszereződött, már csaknem hatezerre emelkedett a járvány fertőzésgyanús eseteinek száma a bő fél nappal korábbi 2684-ről.

Egyre gyorsabb ütemben terjed az országban az új koronavírus, amely már a lappangási időszakban is fertőző – jelentette ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap. Ma Hsziao-vej, a bizottság vezetője sajtótájékoztatón elmondta: a hatóságok egyelőre csupán korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a vírusról, és még a lehetséges mutációk okozta kockázatok is tisztázatlanok. Az igazgató kiemelte: az új típusú koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző, ami azt jelenti, hogy olyan ember is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett.

Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnapi sajtótájékoztatóján. Menczer Tamás közölte: sem Magyarországon, sem külföldön nincs tudomásuk magyar betegről, és olyan külföldiről sem tudnak, aki úgy tartózkodik Magyarországon, hogy korábban megbetegedett volna. Hozzátette: az önkéntes jelentkezés alapján a KKM már hat magyarról tud, aki a lezárt Hopej tartományban van. Mind a hatan egészségesek, a pekingi magyar nagykövetség mindannyiukkal kapcsolatban van – ismertette az államtitkár, jelezve: az érintettek közül négyen egy gyár újranyitásán dolgoznak Vuhanban február elejéig, és nem szeretnék elhagyni a várost.

Müller Cecília magyar országos tisztifőorvos az M1 vasárnapi adásában arról beszélt: nincs tudomásuk magyarországi koronavírusos betegről, egyúttal hangsúlyozta, itt kicsi az esélye a járványnak. A szakember hozzátette: a koronavírus azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, és ennek feltételei már megvannak Magyarországon.

MTI