Egyre erősebb a migrációs nyomás Görögország és Törökország határán

Forrás AFP, Sakis Mitrolidis

A KPE aggodalommal figyeli, hogy Törökország külpolitikai céljainak elérése érdekében a migrációs nyomást alkalmazza az EU határán. Az Európai Unió és Törökország közötti korábbi egyezmény fenntartása közös érdekünk. A hírek szerint az EU az egyezségnek azt a részét, amely Törökország számára a migrációval kapcsolatban felmerülő költségek legalább részbeni kiegyenlítését helyezte kilátásba, nem tartotta meg. Törökország alappal kér megfelelő kompenzációt, mert a többmilliós migráció költségeit egyedül nem viselheti. A helyzetet bonyolítja, hogy ma már nem bizonyos, hogy a pénzügyi támogatással Törökország megelégedne, a katonai akcióihoz is EU támogatást igyekszik elérni. Magyarország és az Európai Unió egyértelműen elsőszámú érdeke, hogy a migrációs nyomás csökkenjen, ugyanakkor a Közel-Keleti háborús bonyodalmaktól viszont szükséges távoltartani magunkat. (kpe)

Könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékekkel próbálják megakadályozni a görög katonák a bevándorlók átjutását

Könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékekkel próbálják megakadályozni a görög katonák az Európai Unió külső határánál, hogy tömegével jussanak át a bevándorlók szárazföldön Törökországból Görögországba. Egyes források szerint az összecsapásoknak egy szír migráns személyében már halálos áldozata is van, de a hírt a görögök a „török propaganda termékének” tartják. Mint ahogy azt is, hogy több tízezren már átjutottak volna a határon. Azt viszont a görögök is elismerik, hogy a tengeren százával szállítják a bevándorlókat és menedékkérőket a hajók. Emellett egynapos hadgyakorlatot tartott éles lőszerrel Görögország hétfőn a törökországi határánál. Athén egyúttal azt kérte az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségétől, a Frontextől, hogy végezzen úgynevezett gyorsreagálású határ menti beavatkozást a görög határnál, válaszul az egyre súlyosbodó migrációs nyomásra. Nem lőttek éles lőszerrel illegális bevándorlókra a görög határvédelmi alakulatok a görög-török határon – jelentette ki Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő, tagadva a török elnök állítását, miszerint görög katonák megöltek két migránst, és súlyosan megsebesítettek egy harmadikat.

A Nyugat is ki fogja venni a részét a migráció jelentette teherből – szögezte le Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában civil szervezetek képviselői előtt. A politikus nem sokkal ezt követően a török kormánypárt egyik ankarai rendezvényén szólalt fel, ahol kijelentette: „Amióta megnyitottuk határainkat, százezrek keltek útra Európa felé, de ez a szám hamarosan már csak milliós nagyságrendekben lesz kifejezhető.” Törökország nyugati határainak megnyitása óta 117 ezer 677 migráns hagyta el az országot az EU irányába – közölte Süleyman Soylu török belügyminiszter. Észak-Macedónia felkészült egy lehetséges új migrációs hullámra – fogalmazott Oliver Szpaszovszki, a szkopjei ügyvezető kormány vezetője. Agron Buxhaku, a migrációs helyzet kezeléséért felelős kormánybizottság illetékese bejelentette: Észak-Macedónia megerősítette a rendőrség és a katonaság jelenlétét a Görögországgal közös határszakaszon.

Tovább erősödik a migrációs nyomás a következő napokban a görög-török uniós külső határon a Frontex szerint – közölte a Die Welt című német lap az EU-s határvédelmi szervezet nem nyilvános jelentése nyomán.

Megengedhetetlen, hogy Ankara hagyja a területén tartózkodó menekülteknek és migránsoknak határai szabad átlépését az EU irányába – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatóján. Ursula von der Leyen szerint Ankarának támogatásra lehet szüksége, azonban az EU és Törökország között létrejött migrációs megállapodás érvényben van. Bejelentette továbbá: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, és David Sassoli, az EP elnöke társaságában kedden a görög-török határon Kiriákosz Micotákisz görög kormányfővel közösen tekintik át a kialakult helyzetet. Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben kérdésre válaszolva jelezte, hogy Németország nem kívánja befogadni a görög-török határ utóbbi oldalán gyülekező, és Törökországból távozni kívánó embereket, és nem tanácsolja, hogy nyissák meg az EU határát előttük. Úgy fogalmazott: „számomra az az opció, hogy tárgyalunk Törökországgal annak érdekében, hogy visszatérjünk a korábbi helyzethez”. A politikus rámutatott: érthető és méltányolható Törökország nehéz helyzete, a menekültek kárára folytatott politizálás viszont elfogadhatatlan.

Ausztria 21 rendőrt küld a magyar-szerb határ megfigyelésére – erről állapodott meg hétfőn Karl Nehammer osztrák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter. Az osztrák politikus jelezte: Törökországnak be kell tartania az EU-Törökország-megállapodást. „Az EU, Ausztria és Magyarország nem hagyja, hogy zsarolják” – szögezte le a tárcavezető. Észak-Macedóniába 30, Szerbiába pedig 20 magyar rendőr utazott el hétfőn, hogy a fogadó országokkal közös határrendészeti műveletekben vegyen részt – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Magyarország minden körülmények között megvédi a határait, nem fogunk beengedni egyetlen illegális bevándorlót sem – jelezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Belgrádban a magyar sajtónak. Azt is közölte, ha a szerbeknek segítségre és támogatásra van szüksége a saját déli határuk megvédése érdekében, akkor Magyarország készen áll erre. Erről Nebojsa Stefanovic belügyminiszterrel tárgyalt a külügyi tárca vezetője. A magyar határ védelme továbbra is elsődleges feladat, és a Magyar Honvédség teljes mértékben felkészült a feladat ellátására – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a hercegszántói határvédelmi bázison tartott sajtótájékoztatón. Németh Szilárd leszögezte: az illegális migráció és az új koronavírus „kéz a kézben jár”.

Intenzív növekedést mutat az illegális határátlépési kísérletek száma 2020 első két hónapjában – tájékoztatta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az MTI-t. Bakondi György elmondta: januárban és februárban az elfogottak száma 7100 körül alakult, közülük 6597-en a szerb szakaszon, 536-an pedig máshol próbáltak bejutni Magyarországra. Csak Törökországban három és fél millió migráns tartózkodik jelenleg – húzta alá Dömötör Csaba államtitkár a közösségi oldalán hétfőn megosztott videójában. Hangsúlyozta, hogy „ez annyiban más mint a 2015-ös migrációs hullám, hogy Görögország most keményebben lép fel a határvédelem ügyében, ugyanakkor az azóta összeomlott Iszlám Állam miatt nagyobb a veszélye, hogy dzsihadisták is elvegyülnek a migránsok között”. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a Facebook-oldalán megosztott videójában jelezte, hogy az EU – elsősorban az előző vezetése – elpazarolta az időt, nem készült fel a védelemre. Az első és egyetlen akadály a bevándorlók előtt a magyar határkerítés, mely most már nemcsak a biztonság miatt, hanem az egészségmegőrzés miatt is fontos, hiszen nem lehet tudni, hogy a bevándorlók között elkapta-e a valaki a koronavírust – tette hozzá.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke tegnap kijelentette: az EU nem hagyhatja, hogy Orbán Viktor kormányfő „két barátjának”, Recep Tayyip Erdogannak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a konfliktusában a megzsarolt pozíciójába kerüljön. Hangsúlyozta, hogy az EU most sokkal jobban felkészült a határvédelemre, mint korábban. A 888.hu pedig arról ír, hogy Donáth Anna momentumos EP-képviselő szír menekültek reményről szóló műveit népszerűsíti az Instagramján.

MTI, 444.HU, HVG.HU, 24.HU, ORIGO.HU, PESTISRACOK.HU, 888.HU, TV2 – TÉNYEK, MTI