Egyetlen európai polgár sem kaphat rosszabb minőségű terméket

Erdős Norbert az Európai Parlament ülésén. A kép forrása: MTVA
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

El kell kerülni, hogy bárki ugyanazon márkanév alatt rosszabb minőségű terméket kapjon, mint egy másik tagállamban vásárló polgártársa.

Örülök, hogy az Európai Parlament kiemelten fellép a termékek és élelmiszerek kettős minősége ellen – jelentett ki Erdős Norbert Fideszes EP-képviselő a Mezőgazdasági Bizottság szavazását követően, Brüsszelben.

A dél-alföldi politikus hozzátette: magyar siker, hogy a termékek kettős minőségéről szóló, most megszavazott Nekov-vélemény tartalmazza a termékek és élelmiszerek kettős minőségét kiszűrő, új uniós megfigyelő és ellenőrző egység létrehozását.

Erdős Norbert közleményben emlékeztetett: az Európai Bizottság, a Miniszterek Tanácsa és az Európai Parlament már egy éve hangoztatják, hogy az EU belső piacán minden fogyasztónak azonos minőségű termék jár. Ezért elfogadhatatlan, hogy a multinacionális termék- és élelmiszergyártók Közép- és Kelet-Európában forgalmazott termékeinek jelentős része rosszabb minőségű, mint az ugyanolyan márkanév alatt értékesített termékek a nyugat-európai tagállamokban.

– A mostani jelentés az eddigi állásfoglalásokhoz és közleményekhez képest előrelépést jelent, hiszen a folyamat végén a Parlament, mint uniós jogalkotó ad majd világos politikai iránymutatást a kettős termékminőség elleni harcban – emelte ki a politikus.

Erdős rámutatott:

a fő magyar érdek egy uniós szerv kijelölése a kettős minőséget okozó termék- és élelmiszercsalások felderítésére és elszigetelésére.

– A jelentés a módosító javaslataimnak is köszönhetően kimondja, hogy egy új megfigyelő és ellenőrző egységet kell kialakítani a megfelelő uniós ügynökségen belül. Ez lehetne akár az EU Fogyasztó-, Egészség-, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Végrehajtó Ügynöksége, akár az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság. A lényeg, hogy ez az egység rendelkezzen megfigyelési és ellenőrzési jogosítványokkal, s egy megfelelően felszerelt laboratóriummal – jelentette ki a néppárti képviselő.

Pozitív fejlemény, hogy a jövőben nemcsak az azonos márkájú, hanem a megtévesztően hasonló megjelenésű termékek minőségét is vizsgálják.

– A javaslatom alapján mindezen termékeknél és élelmiszereknél az egyes összetevők – például hús, hal, kakaó – arányát és mennyiségét, valamint az adalékanyagok mennyiségét alaposan vizsgálni kell – hívta fel a figyelmet Erdős Norbert.

A Fideszes politikus hangsúlyozta: a Parlament Mezőgazdasági Bizottsága a hatályos uniós fogyasztóvédelmi szabályozás javítását kéri, hogy a jog hatékonyan ki tudja szűrni az élelmiszerek minőségét okozó tisztességtelen gyakorlatokat.

A most megszavazott Nekov-vélemény a termékek kettős minőségéről szóló, európai parlamenti jelentés részét képezi majd. Az EP Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága a következendő hetekben szavaz majd a teljes jelentésről, míg az Európai Parlament plenáris szavazására várhatóan még a nyári szünet előtt sor kerül.

(agrotrend.hu)