Egyes területeken már megjelentek az aszály első jelei

A kép forrása: agrarunio.hu

Az őszi vetések fejlődéséhez nagy szükség lenne a meleg mellett a nedvességre is. Ismét az átlagosnál melegebb és az ország nagy részén szárazabb hét áll mögöttünk. A 2019. március 20-án kiadott előrejelzések szerint az előttünk álló héten sem lesz ez másként – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Honlapján. Főként az Alföld területén fokozódott a vízhiány, csak vasárnap lehet némi esőre számítani, pedig az őszi vetések fejlődéséhez nagy szükség lenne a meleg mellett a nedvességre is.

A szövegközi kép egy praktikusan alkalmazható, és a kabát zsebében elférő talajnedvesség-mérő és talajkémhatást jelző műszert ábrázol. – A kép forrása: budavill.hu

 

 

 

Az elmúlt héten többször is esett, de az 5 millimétert csak a Dunántúl északi harmadán illetve az ukrán határ mentén haladta meg a lehullott csapadék mennyisége. A délnyugati országrészben és az Alföld túlnyomó részén 1 milliméter alatt maradt a heti csapadékösszeg. A heti középhőmérséklet pár fokkal az átlagos érték fölött alakult azzal együtt is, hogy a hét első felében sokfelé voltak éjszakai fagyok, sőt szerdán hajnalra a déli tájakon is többfelé hűlt -5, -7 fokig a levegő. Ugyanakkor vasárnap 19–24 fokig emelkedett a hőmérséklet. A talaj hőmérséklete 6 és 9 fok között alakult. A Duna-Tisza közén és foltokban a Tiszántúlon is az aszály jelei mutatkoznak. A talaj nedvességtartalma a felső 20 cm-es talajrétegben 40 %, a Dél-Alföldön 30 % alá csökkent, ami már kritikusan alacsony érték. Emellett a mélyebb rétegekben is szükség lenne további nedvességre. A telítettséghez képesti vízhiány a felső egy méteres rétegben északon 25–40 mm, a déli országrészben jellemzően 70–120 mm között van. A meleg időben a fejlődésben lévő őszi vetések mélyre lenyúló gyökerei a legtöbb helyen még elegendő nedvességet találnak a talajban, de a további jó ütemű fejlődéshez igen nagy szükség lenne kiadós csapadékra. A vegetációs időszak kezdetével ismét megjelenítésre kerülnek a műholdas, a vegetáció pillanatnyi állapotát mutató, úgynevezett „vegetációs-index”  térképek. A február végi, március eleji állapotot tükröző legfrissebb térképeinken az látszik, hogy a zöldtömeg mennyisége a Dunántúlon és az északi országrészben magasabb, mint a Tiszántúli tájakon. Március harmadik harmadában is, az évszaknak megfelelően még elég alacsony ez az érték, és elsősorban az őszi vetések mennyiségét, és fejlettségi szintjét tükrözi, a természetes növényzet vegetációs index értéke ebben az időszakban még szintén nagyon alacsony. Ugyanakkor kirajzolódnak a vízhiánnyal küzdő dél-alföldi területek is. Az előttünk álló hét első napjaiban átvonul fölöttünk egy hullámzó frontrendszer, melyből többfelé várható eső, de a csapadék mennyisége csak az Őrség és a Zalai dombság területén haladja meg az 5 mm-t, máshol általában 2 mm alatt marad. A hét további részében csak súrolják térségünket az időjárási frontok, de jellemzően száraz marad az idő, sok lesz a napsütés, és a megelőző időszakhoz képest mérséklődik a szél. Visszatérnek a hajnali fagyok, de -5 fok alatti hőmérséklet nem valószínű. Március 18-án, hétfőn lehűlt a levegő, „a Sándorok zsákban hozták a hideget, így a hét első felében 9 és 13 fok körül alakult a legmelegebb órák hőmérséklete, majd csütörtöktől ismét melegedés kezdődik a hét második felében már 20 fok közeli maximumokkal. Újabb hidegfront vasárnap valószínű, de a jelenlegi számítások szerint kiadós csapadék ebből sem várható. A szárazság miatt továbbra is fennáll a vegetációs tüzek veszélye. (Forrás: agrotrend.hu)

Az alsó szövegközi képen az őszi vetésű kalászos gabona szépen sorol. Csapadékhiány esetén azonban megáll a fejlődésben, és a levelei besodródnak, összehúzódnak. Ilyenkor több, mint 10 milliméter csapadék tud segíteni a növényeken. – A kép forrása: agronaplo.hu

A Polgári Kisgazdák továbbra is szorgalmazzák, az egyszerűen és olcsón kivitelezhető mobilgépes öntözés engedélyezésének a lehető legegyszerűbben történő bevezetését, valamint a csévélhető, mobil öntözőgépeknek a támogatott elterjesztését, amelyeken a vízszívó-fej, a szivattyú, a csévélhető szárnyvezeték a szórófejjel együtt egy gépen van elhelyezve, valamint a szivattyú a meghajtását a vontató erőgép erőleadó tengelyéről mechanikusan nyeri. Le kell egyszerűsíteni az öntözés engedélyezését, továbbá a technikai kivitelezését, és gyorsan, ahol csak van megfelelő öntözővíz-forrás, azonnal lehessen a kiszáradó táblarészeket a megfelelő nedvességgel ellátni. (KPE)