Egy zaporizzsjai atombaleset három országot is súlyosan érintene a régiónkban

150-megaton thermonuclear explosion, Bikini Atoll, 1 March 1954.The unexpected spread of fallout from the test led to awareness of, and research into, radioactive pollution. Courtesy UNO. (Photo by Ann Ronan Pictures/Print Collector/Getty Images)

Az orosz védelmi minisztérium szerint amennyiben bekövetkezne a legrosszabb, a radioaktív anyag Szlovákia, Lengyelország és Németország területét is be fogja borítani.

Az erőmű tartalék rendszerei Igor Kirillov, az orosz radioaktív, vegyi és biológiai védelmi erők vezetője szerint megsérültek az elmúlt napokban bekövetkezett bombázások során, és arra is felhívta a figyelmet, hogy több európai ország is a kárát láthatja annak, ha baleset következik be – írja a CNBC.

A figyelmeztetéssel párhuzamosan az ENSZ főtitkárhelyettese, Antonio Guterres, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyalnak az atomerőmű jövőjével kapcsolatosan. Korábban mind az orosz, mind az ukrán fél a másikat vádolta a támadásokkal. Az oroszok kilátásba helyezték, hogy leállítják az erőművet, amennyiben folytatódnak az ukrán bombázások, Ukrajna pedig tagadja, hogy támadna, ellenben az oroszokat a létesítmény veszélyeztetésével vádolja, azt állítva, Moszkva lőszert és egyéb felszereléseket tárol ott.

Az oroszok szerint ukrán provokáció várható

Ukrajna és a nemzetközi közösség is arra figyelmeztetett szerdán, hogy

nem elképzelhetetlen nukleáris katasztrófa kialakulása Zaporizzsjában:

az ukrán védelmi miniszter gyakorlatot is tartott az evakuáció elpróbálására. Volodimir Zelenszkij elmondása szerint állandó kapcsolatban állnak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel, és a háború kezdete óta próbálnak megfigyelőket bejuttatni az erőműbe.

Az orosz védelmi miniszter a Reuters cikke szerint ugyanakkor azt állítja, Ukrajna provokatív lépésre készül Guterres érkezése alkalmából, mely miatt majd Oroszországot fogják támadni ember provokálta atomkatasztrófa okozásával. A minisztérium hozzátette, hogy az erre való felkészülés érdekében sugárzásmegfigyelő állásokat telepít Zaporizzsja közelében, és a régió számos katonai egysége számára gyakorlatokat szervez a terület radioaktív szennyezésének körülményei között meghozandó intézkedésekről.

Alátámasztani nem tudták állításaikat, Mihajlo Podoljak elnöki főtanácsadó pedig arról beszélt: ha az oroszok annyira aggódnak, kivonhatják csapataikat az erőműből.

Sokan félnek csernobili típusú katasztrófától

Ukrajna lakosaiban élénken él a csernobili atomkatasztrófa emléke: szakértők szerint amennyiben Zaporizzsjában balesetre kerülne sor, az nem egészen úgy alakulna, mint Csernobilban történt.

„Zaporizzsjában dúsított uránt használnak, a jelenlegi víz-víz energetikai reaktorok pedig nem grafittal, hanem vízzel moderáltak, ami azt jelenti, hogy biztonságosabbak, és

nem égnének úgy, mint Csernobilban”

– mondják. Ezen felül 1,2 méteres betonfalak óvják a reaktort – igaz, a jelenlegi követelmény hasonló létesítmények esetében már két méter, így azt nem tudni pontosan, mit bírnának ezek a falak.

Zaporizzsjában radioaktív anyagok vannak a kiégett fűtőelemeket tároló medencékben is, ahol

a használt fűtőelemeket addig tartják víz alatt tartják, míg le nem hűlnek és a sugárzás szintje nem csökken.

„Ha a medencékből hűtőközeg távozik, akár egy közvetlen találat miatt, amely átszakítja a szigetelőszerkezeteket, akár a mag megolvadása miatt, amely az energiaellátás csökkenése miatt következik be, a tárolt fűtőanyag felmelegszik. Ha a hőmérséklet 900 fok fölé emelkedik, a cirkónium burkolat körüli burkolat meggyullad, ami radioaktív anyag terjedéséhez vezet” – figyelmeztetett Antony Froggatt és Patricia Lewis környezeti és biztonsági szakértő.

Bár a radioaktív izotópok bármilyen kiszabadulása katasztrofális lehet a környező területekre, Froggatt és Lewis szerint a zaporizzsjai reaktorok típusa miatt a hatás valószínűleg közel sem lenne olyan súlyos, mint az 1986-os csernobili katasztrófa, és inkább a 2011-es fukusimai nukleáris válsághoz hasonló mértékű lenne.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/kulfold/2022/08/19/egy-zaporizzsjai-atombaleset-harom-orszagot-is-sulyosan-erintene-a-regionkban