Egy újabb megoldás felé

kép forrása: Magyar Hírlap

Költői kérdés – amit mi is már jó néhány alkalommal feltettünk – „valóban az ember általi (antropogén) szén-dioxid-kibocsátás okozza-e a Föld felmelegedését, vagy abban alapvetően más okok játszanak-e közre?” A válasz természetesen az, hogy a Föld klímája eddig is mindig változott, és nyilván változni is fog, de az emberi beavatkozás arányát senki nem tudja pontosan meghatározni.

A szén-dioxid-kibocsátás és az antropogén klímaváltozás jellegzetesen politikai téma, komoly üzleti érdekekkel a háttérben, ráadásul sokszor „klímatudósok” tevékenységével megtámogatva. ( Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy aki megalapozott szakmai véleményre kíváncsi annak például érdemes Miskolczi Ferenc magyar fizikus előadásait figyelemmel kísérni. Ő a Földről kiinduló infravörös sugárzás mérési módszerének kidolgozója.)

A szén-dioxid egy részének a légkörből való eltávolítása – egyes vélemények szerint -szükségesnek tűnik, a magas költségek, illetve a szén-dioxid tárolásával kapcsolatos kihívások azonban gátat szabhatnak a technológia terjedésének.

Fenti gondolatok azért jutottak eszembe, mert a Nature Synthesys folyóirat közölt egy tanulmányt, amely egy, az Egyesült Királyság és Kína kutatói által a laboratóriumban szintetizált anyagról számol be. Ez egy új típusú porózus anyag, amely felhasználható szén-dioxid és egy másik, erősebben üvegházhatású gáz megkötésére. Még nem tesztelték félüzemi vagy ipari méretekben, de a laboratóriumi kísérletek azt mutatták, hogy az új „ketrecszerű” anyag képes a kén-hexafluorid (SF6) felvételére is, amely a klímaváltozással foglalkozó kormányközi testület szerint az egyik veszélyes üvegházhatású gáz.

A Polgári Kisgazdákat is közvetlenül érinti, a klímaváltozás, az esetleges felmelegedés – ezért az ezzel kapcsolatos híradásokat mindig kellő figyelemmel, de ugyanakkor óvatos kritikával is hallgatjuk, olvassuk. A földművesek több évszázados tapasztalata az, hogy az éghajlat rendszeresen változik és az ezzel kapcsolatos vélemények kapcsán érdemes a független tudósokat is meghallgatnunk.

( A tanulmány a Nature Synthesis folyóiratban jelent meg: https://www.nature.com/articles/s44160-024-00531-7   )

Kékesi Márton

KPE szakértő