Egy új zöldadó tehetné igazságosabbá a közteherviselést

konyvelescentrum.hu

Igazságosabb lenne a közteherviselés, ha a multinacionális nagyvállalatok az ökolábnyomukkal arányos zöldadót fizetnének Magyarországon, mivel ezen vállalatok környezeti hatása jóval nagyobb, mint az az ellentételezés, amelyeket a különböző természetvédelmi díjak formájában fizetnek – derül ki a Nueco felméréséből, amelyet a cég Facebook-oldalán osztottak meg.

– Nemcsak az újraelosztásra, hanem a természeti egyensúly elérésére is jó hatással lenne egy arányos zöldadó – véli Pálfalvi Milán, a Nueco alapítója, aki szerint a pénzügyi ösztönzés lényege, hogy a szervezetek eldönthetnék, milyen módon vállalnak részt a tisztább jövő megteremtésében.
A szakember szerint a cégek vagy megfizetik környezetterhelő tevékenységük árát az igénybe vett természeti erőforrások arányában, vagy az adóból leírják az elszámolható klímavédelmi költségeiket.
Orbán Viktor miniszterelnök tett közzé egy videót az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója után a Facebook-oldalán, amelyben hangsúlyozta, hogy az unió klímavédelmi vitájában a magyar álláspont szerint a klímavédelem árát a „klímarombolóknak”, vagyis a nagy kibocsátóknak kell megfizetniük.
A miniszterelnök elmondta, hogy éles vita folyik az EU-ban arról, hogy kik viseljék a klímavédelem költségeit: az egyik oldal szerint az üzemanyag és a lakás adóján keresztül az emberekkel kell megfizettetni a klímavédelem árát, a másik oldal szerint azonban azoknak a nagy cégeknek kell megfizetniük a költségeket, amelyek tevékenysége a legnagyobb környezeti terheléssel jár.
Magyarország ellenzi azt az elképzelést is, amely szerint a lakóházak szén-dioxid-kibocsátását is bevonnák a kibocsátáskereskedelmi rendszerbe, hiszen eddig a tagállamok saját hatáskörben dönthettek erről.

Magyar Nemzet