Egy új magyar mezőgazdasági fejlesztés is hozzájárul a fenntartható vegyipar létrehozásához

Forrás magro.hu

Az oldószereket számtalan területen használják fel, többek között a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban. Ezek az anyagok a legtöbb esetben fosszilis alapúak, ami nagy környezeti terhelést jelent a bolygónak. Ráadásul világszerte egyre elterjedtebbek, ugyanis csak szerves fajtájából éves szinten több millió tonnát használ fel az emberiség. Erre a problémára keresett megoldást Batha Bálint, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja, aki egy környezetbarát alternatíva, az eukaliptol alkalmazásával tenné fenntarthatóbbá a vegyipart.

Profitline.hu írta meg, hogy a fejlődő, modern világban egyre nagyobb mértékű az emberiség természetre gyakorolt negatív hatása. Ebben jelentős szerepe van a vegyiparnak, ugyanis az alkalmazott oldószerek szinte kizárólag kőolaj alapúak. Ahhoz, hogy a vegyipar hosszú távon fenntartható módon működhessen, megújuló forrásból származó alapanyagokra van szükség. Ezek ugyanis kevésbé terhelik meg a környezetet. Batha Bálint, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja ezért arra keres megoldást, hogy miként lehet környezetkímélő folyadékokat oldószerként használni.

Oldószerek helyett eukaliptol a fenntartható vegyipar eléréséért

„Az oldószereket általánosan használják az élet számtalan területén, többek között a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban is. A szerves oldószerek jelentősége az elmúlt bő 100 évben folyamatosan növekszik. Évente több millió tonnára tehető a világszintű felhasználás. Ennek tudatában egy olyan megoldás kidolgozásán dolgozom, amely alternatívát kínál a jelenleg elérhető, fosszilis alapú és legtöbbször az egészségre kártékony anyagokkal szemben. Kutatásom során egy eddig nem vizsgált alternatívát, az eukaliptusz növény levelében megtalálható eukaliptolt tanulmányoztam szerves kémiai reakció segítségével. Az eddigi eredmények rendkívül biztatóak, ugyanis sikerrel alkalmazható oldószerként. A legnagyobb előnye, hogy nincs mérgező hatása, szemben a kőolajból származó társaival. Ráadásul a gazdasági hatásai is kedvezőek, mivel a párolgásból adódó veszteségek lényegesen kisebbek” – foglalta össze a vizsgálatai okát és eredményét Batha Bálint, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat mesterszakos díjazottja.

A jelenleg alapkutatási fázisban lévő munka következő lépése az ipari alkalmazhatóság tesztelése.

“Úgy vélem, hogy a megújuló forrásból származó oldószerek széleskörű elterjedése 50 éves távlatban kivitelezhető. Ezért a munkám egy olyan alapkutatásnak fogható fel, amelyet a későbbiekben ipari folyamatfejlesztéshez használhatnak majd az ezzel foglalkozó cégek. A gyakorlati megvalósulásig tehát még sokat kell dolgozni. Azonban az ilyen irányú vizsgálódások jelentős előrelépést jelenthetnek egy kőolajmentes, fenntartható világ megteremtéséhez” – tette hozzá a fiatal kutató. A technológia részleteiről ezen a hivatkozáson lehet bővebben olvasni.

Forrás: magro.hu