Egy sikeres középiskola Gyomaendrődön

Szalag átvágás (balról jobbra) Pacsika György járási hivatalvezető, Kalcsó Istvánné Kétegyháza polgármestere, Davidovics László iskolaigazgató, Bagdán Boglárka helyettes államtitkár, Lehoczkiné Tímár Irén Gyomaendrőd alpolgármestere

Országosan nap, mint nap hallani a csökkenő tanulólétszámról és sok szó esik a szakoktatás helyzetéről is. Ezeket az információkat általában tudomásul vesszük, nem is végiggondolva, hogy nemcsak rossz példák vannak, hanem nagyon jók is. Egy ilyen pozitív példa a Gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. A különböző hírforrásokból értesülhetünk ezen intézmény sikereiről. Nemrégen egy megvalósult projekt átadására került sor, amelyen részt vett Bagdán Boglárka az Agrárminisztérium agrárképzésért felelős helyettes államtitkára.

A sertéságazat helyzetét javító stratégiai intézkedések támogatására az iskola 10.000.000 Ft támogatást kapott az Agrárminisztériumtól. Ebből az összegből a Dévaványai úti tangazdaság szociális épület nyílászáró cseréje és homlokzat szigetelése valósult meg, de maradt még pénz a villamos hálózat korszerűsítésére és a sertés tenyészállomány frissítésére is.

Az rendezvénnyel kapcsolatban Davidovics László az iskola igazgatója elmondta:

„A mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazat régiónkban nagy jelentőséggel bír a térség jellegéből fakadóan, fontos szerepet játszik a vidéki életszínvonal növelésében, a vidék lakosságmegtartó erejének növelésében.

Ezen okból fontos iskolánk feladata, hogy a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő végzettségű szakembereket biztosítsunk a két ágazatnak.

A tangazdaság fontos szerepet játszik a duális képzések megvalósításában a gazda, lovász, kistermelői élelmiszer előállító, falusi vendéglátó szakmákban. „

Az iskolaigazgatóval folytatott beszélgetésből megtudhattam, hogy 436 diákkal zárták az évet és már tudhatjuk, hogy a sikeres beiskolázásnak köszönhető, hogy az új tanévben 450 diák kezdi meg valamely szakma elsajátítását. Az iskolában folyó képzések átjárhatóak, így aki a hároméves szakközépiskolában kezd, szerezhet érettségit, de utána technikusi minősítést is elérhet. A legjobbak a szakjuknak megfelelően, felsőfokú végzettséget is szerezhetnek. Lehetőség van még ebben az intézményben felnőtt személyek képzésére is. Éppen a napokban kaptam a hírt, hogy július közepén Zöldség és Gyümölcsfeldolgozó képzés indul.

Tehát van lehetőség bőven.

Miért érdemes ezt az iskolát választani? Nem felkért szószólója vagyok az iskolának, de mint szülő vallom, hogy ha helyben van megfelelő intézmény célszerű azt választani. A másik eset, ha már valaki korán elhatározta, melyik szakmát választja és itt Gyomaendrődön van ilyen képzés annak minden igényét kielégíti ez a szép város és az iskola nyújtotta szolgáltatások.

Gyomaendrőd egy 13ezer lakosú kisváros ezzel az iskolával iskolacentrummá is válhat, amihez minden feltétel adott.

Gyomaendrőd, 2019. 16. 30.

Várfi András, agrármérnök