Egy korszak végleg lezárult a liberálisoknál/Fodor Gábor lemond a Magyar Liberális Párt éléről

Fotó Illyés Tibor, MTI

„Mint mondta, az új ellenzéki együttműködésben olyan vezetőre van szüksége a liberális politikai közösségnek, akit nem terhelnek az elmúlt évek vitái.” index.hu

Fodor Gábor a liberálisok magyarországi jelentős korszakának utolsó képviselője volt. Megpróbálta a lehetetlent, feltámasztani a techalottat.

A váltás minden politikai irányzatnál előbb, vagy utóbb törvényszerűen elkövetkezik. Az a kérdés, hogy a váltást követően maradnak-e olyan erők, amelyek a politikai csoportosulás életét megújíthatja, tovább viheti. A liberálisoknál ma nem látszik a folytatás. (kpe)

A Magyar Liberális Párt (MLP) augusztus 26-i küldöttgyűlésén Fodor Gábor bejelentette, hogy lemond a párt vezetéséről, áll a párt közleményében.

Döntését azzal indokolta, hogy a Fidesz által kialakított autoriter rendszer elleni fellépésre csak új típusú ellenzéki együttműködés kialakításával van lehetőség. Az MLP szerint a pártelnök az elmúlt években „számtalan konfliktust vállalt az önálló liberális politika megerősítése érdekében, amit maradéktalanul sajnos nem sikerült megvalósítani”. Ezért most a párt szerint az új ellenzéki együttműködésben olyan vezetőre van szüksége a liberális politikai közösségnek, akit nem terhelnek az elmúlt évek vitái. A hétfői küldöttgyűlés egyhangúlag fogadta el a pártelnök döntését, a tisztújításra november végéig kerül sor.

Fodor Gábor 2013-ban alapította a Magyar Liberális Pártot, hogy önálló képviselete legyen a szabadelvű politikának. 2014-ben a párt elnökeként bejutott a magyar országgyűlésbe, majd 2018-ban pedig Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője váltotta a parlamentben. Fodor Gábor tervei szerint újra egyetemi oktatóként folytatja pályáját, valamint egy olyan intézetet alapít meg, amely a közép-európai rendszerváltás történetét dolgozza fel.

Forrás: index.hu, TEG