Egy hétig ismét a botanikáé lesz a főszerep

Fotó: Berán Dániel, HMH

A Botanika Hete rendezvénysorozat öt helyszínen várja idén az érdeklődőket, amelyről részletesebben Pénzesné dr. Kónya Erika, az egri egyetem Biológiai Intézetének igazgatója számolt be.

– Újra Botanika Hete lesz Egerben. Hányadik alkalommal pontosan?

– A Biológiai Intézet hivatalosan kilencedik alkalommal szervezi meg a Botanika Hetét. Volt egy kisebb kezdeményezés is, azt számolhatjuk a tizediknek, de igazából ez a kilencedik ilyen esemény, amely május 15-től 18-ig vár mindenkit.

– Hány helyszínen várják az érdeklődőket?

– Összesen öt helyszínt kapcsoltunk be. Az egyik a Pyrker tér, ahol a növénykiállítások, bemutatók és vásár lesz, aztán a Tittel Pál könyvtárban több előadást is meghallgatnak az oda látogatók többek között a növényi eredetű élelmiszeradalékokról. A Botanikus kert nyílt napon fogadja az érdeklődőket, ugyanígy tesz a Juhász Lajos Növényház az egyetem D épületében valamint szerdán a Növénytani és Növényélettani Tanszék Herbáriumában is nyílt nappal készülnek a szervezők.

– A Pyrker téri virágvásárra honnan érkeznek a növények?

– Tulajdonképpen ezek régi szakmai kapcsolatokon alapuló bemutatók. Itt nagyon fontos alapelv, hogy az, aki bemutat, tudjon mindent arról, amit kiállít, ugyanis szakmai tanácsadással egybekötött növényvásárról beszélhetünk. Nagy öröm számunkra, hogy ezen a rendezvényen már egy tanítványunk is részt vesz a bemutatáson. A régi Kereki kert, Bálint László, a Virágváros, az Erdőtelki arborétum, valamint a gyöngyösi campus gyógynövényklubja is kiállítja növényeit. Reméljük, az időjárás megkegyelmez nekünk.

A részletes programot itt megtalálhatjátok.

(heol.hu, Molnár Helga)

Dr. Ördög István a KPE Heves megyei elnöke örömét fejezi ki, hogy 9. alkalommal nyílik meg Botanika Hete Egerben. „Nagyon fontosnak tartom, hogy szakszerű kiállítás és vásár segít a növényeket szerető embereknek eligazodni. Ha a növényt – kicsiben, vagy nagyban – megfelelően gondozzák, az mindig meghálálja.”