Egy év alatt 9 millióval nőtt a menekültek száma világszerte

A kép forrása: eloben.hu

Minden korábbinál több, 79,5 millió az otthonából erőszakkal elűzött ember élt 2019 végén menekültként szerte a világon, közölte az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete, közzétéve legfrissebb világjelentését a témában.

Ez csaknem 9 milliós növekedés az egy évvel korábbi 70,8 millió főhöz képest

– hívták fel a figyelmet, hozzátéve: így már az emberiség 1 százaléka érintett.

A 79,5 millió számkivetett ember mintegy 40 százaléka, becslések szerint legalább 30-34 millió menekült gyermek.

Az idén két nappal június 20., azaz a Menekültek Világnapja előtt publikált Global Trends jelentés szerint 2019 végén minden korábbinál többen, 79,5 millió az otthonából erőszakkal elűzött ember élt szerte a világon, a csaknem hét évtizedes története során az UNHCR még sosem számolt be ehhez foghatóan nagy számról.

Az érintettek között 45,7 millió volt azoknak a száma, akik a saját országuk más területeire menekültek. A többiek az országukon kívül kerestek biztonságot – közülük 2020 végén 4,2 millión voltak a menedékkérők, 29,6 millióan pedig a már elismert menekültek.

A csaknem 9 milliós növekedés egyetlen év alatt a 2018. végi 70,8 millióról két fő tényező eredménye, írták. Mindenekelőtt egy sor válság űz el újabb és újabb menekülteket az otthonukból a Kongói Demokratikus Köztársaságtól a Száhel-övezeten át Jemenig és Szíriáig. Utóbbi válság immár a tizedik évében jár, és

csak Szíria önmagában 13,2 millió menekültért, menedékkérőért és belső menekültért felelős. Ez a világ egészére vonatkozó szám egyhatoda.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy noha a Venezuelából menekülők helyzete ma sokkal több figyelmet kap, sokan közülük hivatalosan nem regisztráltatták magukat menekültként vagy menedékkérőket, de a nemzetközi közösség védelmére viszont nagyon is szükségük van.

A jelentés kitér arra, hogy a menekülteknek napjainkban egyre halványabb a reményük arra, hogy belátható időn belül véget érnek a megpróbáltatásaik. Az 1990-es években évről évre átlag 1,5 millió menekült tudott hazatérni. Az elmúlt évtizedben azonban ez a szám 385 ezer környékére esett vissza, azaz tisztán látható, hogy az otthonukból erőszakkal elűzöttek száma mesze nagyobb ütemben nő, mint ahogyan megoldást sikerül találni a menekültválságokra.

Jócskán megváltozott hétköznapi valóság szemtanúi vagyunk manapság, hiszen nem csupán arról van szó, hogy az otthonukból erőszakkal elűzöttek szinte mérhetetlenül többen vannak ma szerte a világon, hanem arról is, hogy a menekültlét többé nem egy rövid távú és átmeneti jelenség

– mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. A szervezet azzal a felhívással fordult a világ országaihoz, hogy tegyenek sokkal többet azért, hogy otthont találjanak a menekültek és a konfliktusok, üldöztetés vagy a közrendet súlyosan megbontó események által otthonukból elűzött emberek számára.

A jelentés összesítése szerint:

  • 100 millió embert űzött el az otthonából az erőszak az elmúlt évtizedben, akiknek egy része a saját hazájában, mások azon kívül próbáltak menedékre találni. Azaz az elmúlt tíz évben több ember vált menekültté, mint a világ tizennegyedik legnépesebb országa, Egyiptom teljes lakossága.
  • Az otthonukból elűzöttek száma közel megkétszereződött 2010 óta – akkor 41 millióan voltak, ma pedig 79,5 millióan.
  • A világ menekültjeinek és menedékkérőinek 80 százaléka él olyan országban vagy régióban, ahol súlyos élelmiszerhiány van és az emberek alultápláltak. Ezek túlnyomórészt az éghajlatváltozás káros következményeinek és más természeti katasztrófáknak leginkább kitett országok.
  • A világ menekültjeinek több mint kétharmada, 77 százaléka elhúzódó menekültlétre van kárhoztatva – az afganisztáni válság például immár az ötödik évtizedében jár.
  • Minden tíz menekültből 8-nál is többen, 85 százalékuk a fejlődő világ országaiban él – általában egy olyan országban, amely a saját hazájával szomszédos.
  • Mindössze öt ország adja a hazájuk határain túlra menekültek kétharmadát: Szíria, Venezuela, Afganisztán, Dél-Szudán és Mianmar.
  • Forrás: index.hu