Egy bravúros új kezeléssel mentették meg egy covidos kismama életét Kiskunhalason

Fotó hiros.hu

Egy kombinált, új kezelést alkalmazva mentették meg a Kiskunhalasi Mobil Járványkórházban egy 36 éves covidos kismama életét az orvosok.  A nő élet-halál között lebegett, az új kezelésnek köszönhetően azonban lassan lekerült a lélegeztetőgépről. A 29 napos kúra után a Covidból gyógyultan szállították vissza a területileg illetékes kórházba további kezelésre és rehabilitációra. Ennek a módszernek hála az elmúlt két hónapban közel a felére esett vissza a halálozási ráta a járványkórházban.

Dr. Frei Norbert, a Járványkórház Intenzív Osztályának vezetője ismertette a kismama kórtörténetét hírportálunknak.

A 36 éves kismama terhességének 38. hetében került a helyileg illetékes kórházba fulladás miatt, amelynek hátterében koronavírus-fertőzés igazolódott. Állapota gyorsan romlott, így sürgősségi császármetszésre kényszerültek. Szerencsére a gyermek jól volt a műtét után, az édesanya légzési elégtelensége azonban gyorsan kritikus szintre romlott. Ezért a halasi járványkórházba szállították.

– Érkezése után gyorsan kiderült, hogy nemcsak a kritikus tüdőgyulladás, hanem a Covid ritkább szövődményeként jelentkező szívizomgyulladás is rontotta állapotát – mondta dr. Frei Norbert. – Olyan súlyos állapotba került, hogy a műszívkezelés, későbbiekben pedig szívátültetés szükségessége is felmerült. A standard kezelés mellett azonnal megkezdtük a cytokinmegkötő és -eltávolító terápiát. Ennek eredményeként állapota gyorsan javult annyit, hogy sem a műtüdőre, sem pedig a műszívkezelésre nem volt szükség.

A 29 napig tartó kezelés után Covidból gyógyultan, további kezelésre és rehabilitációra szállították vissza az édesanyát a területileg illetékes kórházba – részletezte az esetet dr. Frei Norbert.

A gyógykezelés hátterével kapcsolatban az intenzív osztály vezetője elmondta, az alapkutatások már tavasszal megállapították, hogy a koronavírus által kiváltott súlyos tüdőgyulladás nemcsak a vírus hatása, hanem az immunrendszer túlzott reakciójának is a következménye. Ezt a túlzott reakciót az immunrendszer jelátvivő molekuláinak (cytokin) kontrollálatlan túltermelődése okozza, kiváltva a cytokin kiáramlási szindrómát, közismertebb nevén a „cytokin vihart”. – Ez a „vihar” felelős azért a sokszervi elégtenségért, amely betegeink halálát okozza – hangsúlyozta dr. Frei Norbert.

Ezidáig az orvostudomány az immunrendszert kikapcsoló gyógyszerekkel próbálkozott, de sajnos ez a súlyos, másodlagos fertőzések miatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Újabb kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a cytokinek megkötése mellékhatások nélkül tudja lecsillapítani ezt a „vihart”, így megállítja a szervek károsodását, ezzel esélyt ad a szervek regenerációjára, vagyis a túlélésre.

Dr. Frei Norbert kiemelte, a kismama esetében a világban alkalmazott és reménykeltő cytokinmegkötő és -eltávolító eljárásokat kombinálták a maximális hatás elérése érdekében.

Az eljárás lényege, hogy minden covid fertőzött beteget – akiknek a fertőzés által kiváltott immunválasz olyan fokú légzési elégtelenséget okoz, hogy a beteget lélegeztetni kell – egy 24 órás vértisztító kezelésnek vetik alá. Ennek során a vérét egy dializáló készülék segítségével egy speciális cytokinmegkötő kapszulán áramoltatják keresztül, ezt kombinálják a plazmavíz cseréjével.

– A bevezetés óta eltelt két hónap eredményei alapján elmondható, hogy a halálozási rátánk közel a felére esett vissza, tehát közel kétszer annyi betegünk távozhatott gyógyultan rehabilitációra osztályunkról – összegezte az intenzív osztály vezetője az új kezelés eredményességét.

Forrás: hiros.hu, Molnár H. Boglárka