Egy állam, ahol mostantól tilos nemátalakítást végezni kiskorúakon

FORRÁS PIXABAY, ESI GRÜNHAGEN

 „A józan ész menedékhelye, a normalitás bástyája.”

Gyermekek védelmében és LMBTQ-kérdésekben hozott törvényeket írt alá és emelt törvényerőre Florida kormányzója.

Ron DeSantis kormányzó a nyilvánosság előtt tartott ceremónián úgy fogalmazott, hogy Florida a józan ész menedékhelyeként és a normalitás bástyájaként marad meg.

Az állam vezetőjének aláírásával törvényerőre emelt szabályozások között szerepel, hogy Floridában megtiltják a kiskorúakon végzett nemátalakító orvosi beavatkozásokat, a műtéti és gyógyszeres eljárásokat egyaránt.

A jogszabály általánosan megtiltja, hogy nemváltoztató orvosi eljárásokat állami forrásokból finanszírozzanak.

Egy másik jogszabály előírja, hogy az iskolákban sem tanárok, sem diákok nem kényszeríthetők arra, hogy olyan, a nemre utaló névmást használjanak, amely nem egyezik a születéskori nemmel. Transznemű diákok rendszerint elvárják az iskolájuktól, hogy a választott nemüknek megfelelően utaljanak rájuk, illetve sok esetben ezt az iskola írja elő többi diákja és tanárai számára.

Az aláírt floridai jogszabályok között van egy, amely a gyermekek védelmére hivatkozva betiltja azt, hogy gyerekek látogassanak úgynevezett „drag show”-kat, amelyeket általában transznemű női előadók tartanak, többnyire kihívó öltözékben.

Ron DeSantis kormányzó aláírta azt a törvényt is, amely előírja, hogy a nyilvános mosdókat és öltözőket csak a megjelölt nemhez tartozók használhatják, és megtiltja, hogy azokban ellenkező neműek önkényesen megjelenjenek. Ez a jogszabály azokra a vitákra reagál, hogy elsősorban oktatási intézményekben a transznemű diákok használhatják-e a biológiai nemüktől eltérő mosdókat zuhanyzókat és öltözőket.

Forrás: infostart.hu, MTI

https://infostart.hu/kulfold/2023/05/18/egy-allam-ahol-mostantol-tilos-nematalakitast-vegezni-kiskoruakon