Egri Kisgazdák Makfalván, a Székely Majálison

Fotó: Szíki Károly

A Wesselényi szobornál, a székely zászló felvonásával kezdődött meg Makfalván a X. Székely majális. Hatalmas transzparensek hirdették: „Székelyföld egy és oszthatatlan!” Az önkormányzat székely zászlót vont fel egy rúdra, amelyet ez alkalommal avattak fel. Vas Imre polgármester tájékoztatásából értesülhetett mindenki: Egy hatalmas, ám mozgatható szerkezetről van szó, melynek felállításához nem szükségeltetett építkezési engedély. Ha a szolgálatos feljelentők vagy a magyar jelképeket üldöző állami hatóságok ezúttal is „teszik a dolgukat”, mint ahogy az az utóbbi években Makfalván és a hozzá tartózó Hármasfaluban oly sűrűn előfordult, a rúd és vele együtt a zászló bármikor egyik helyről a másikra költöztethető .

(Makfalva volt Székelyföld egyik első települése, ahol a kétezres évek elején a polgári pártiak, az akkori RMDSZ-es polgármester fenyegetése ellenére is kitűzték a székely lobogót a községháza homlokzatára. Néhány hónappal ezelőtt – igazi székely furfanggal jártak túl az azóta menesztett prefektus eszén: faragott táblákra cserélték ki a hármasfalusi–csókfalvi, székelyszentistváni és atosfalvi – illegálisnak és a gépkocsivezetőkre nézve veszélyesnek ítélt- falunévtáblákat.)

Makfalva ezen a szombaton teljesen  ünneplőbe öltözött. Minden házon székely és piros-fehér-zöld zászlók lengedeztek. A Jó Isten pedig  szikrázó napsütést adott,  a  fák virágba öltöztek.

A  háromszéki Zoltánból érkezett rezesbanda megszólalt és elindult a menet a hegyoldalban felállított sátrak irányába. Hozzájuk csatlakoztak a marossárpataki huszárok, akik még pénteken elindultak, hogy Maros megye egyik kistérségéből a másikba jussanak.

Volt olyan kapualj is, ahol egy idős asszonyka pünkösdi rózsa csokorral várta a felvonulókat, s mikor átadta így szólt: lehet, hogy ez lesz az utolsó ajándékom!

A menet a majális helyszínére vonult, ahol már javában folytak a gulyásfőzés előkészületei, rotyogtak az üstök, felálltak a sörsátrak,  mics-et kínáltak, s a gyermekeknek volt vattacukor. A felnőtteket pedig az egyik sátorban egri borok nagy választékával várta  a Szépasszonyvölgyi Sándor pince.

A  színpadon az ünnepi köszöntőkkel megkezdődött a maratoni majális, mely jóval több egy egyszerű szabadtéri eszem-iszom-mulatok típusú hétvégénél.

Gábor Áron Árpád református lelkész áldotta meg a rendezvényt, s adott iránymutatást 100 évre előre, majd Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács  elnöke lépett a mikrofonhoz. 1918 és 2018 között vont párhuzamot, s hangsúlyozta: az eltelt évszázad alatt aligha változott valami az identitás megőrzéséért folytatott harcban, de mégis előrelépésnek számít, hogy a román parlamentben Székelyföld autonómia-statutumáról tárgyaltak. Bár elutasították a közösség jogos követeléseit, pozitívumnak számít, hogy valamiféle párbeszéd alakult ki a székelység és a román államhatalom között. 

Fotó: Szíki Károly

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, aki valódi problémák mentén politizál Románia parlamentjében, kifejezte köszönetét a magyar kormánynak az egyre erősödő együttműködésért. Az elnök a fél évszázaddal ezelőtt megszüntetett autonómiáról beszélt: a nacionálkommunisták célja politikai döntésükkel lényegében Marosszék leválasztása volt a történelmi Székelyföldről. Biró Zsolt kérésére a  résztvevők egy perces némasággal emlékeztek meg a székely majális néhai ötletgazdájáról, Márton Zoltán polgármesterről.

Fotó: Szíki Károly

Vass Imre, Makfalva polgármestere az önkormányzat nevében köszöntötte a résztvevőket és a testvértelepülések képviselőit, majd Csabacsüd polgármesterével aláírták a testvértelepülések együttműködési megállapodását. Vas Imre a lelki-fizikai motorja Székelyföld egyetlen majálisának, mely mind nagyobb méreteket ölt, a világ számos pontján hallottak róla, sőt: jelenlétükkel adóznak a polgármester áldozatos munkája előtt. Az elmúlt 10 év alatt már csaknem 10 testvértelepüléssel írt alá együttműködési megállapodást, amely fémjelzi munkáját. Ez alkalommal munkája elismeréséül díszkardot vehetett át.

Fotó: Szíki Károly

Boldog István, a magyar parlament országgyűlési képviselője (Szolnok megye, Tiszaföldvár körzete) beszédében megköszönte a székelyek támogatását, akik a választási kampányban dolgoztak az ő körzetében, Törökszentmiklóstól Tiszaföldvárig. Vas Imrének átnyújtotta megbecsülésének és köszönetének bizonyítékául Orbán Viktor és saját köszönő oklevelét. A fideszes politikus hitének erejével hirdette: a Kárpát-medence még ezer év múlva is magyar szótól lesz hangos!

Fotó: Kékesi Márton
Szíki Károly színművész, az egri kisgazdák elnöke irodalmi szemelvényében az autonómia mellett tett bizonyságot, szemben a bukaresti döntéssel és olyan verseket mondott, melyek hitvallását támasztják alá, majd meghívott mindenkit a borsátorukhoz egy baráti beszélgetésre. Ezt követően visszatért a borsátorhoz, ahol Boldog István országgyűlési képviselővel Tiszaföldvár felemelkedési esélyeiről beszélgettek, Bíró Zsolttal, Izsák Balázzsal, Bíró Zsolttal és Salamon Zoltánnal, Hargita megyei önkormányzat alelnökével az autonómia törekvés megrekedéséről, Bukarest szégyenteljes autonómia elutasításáról folytattak eszmecserét. Szíki felvetettek annak szükségességét, hogy a magyar kormány a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem és a katolikus iskola felszámolási kísérlete, majd az autonómia lehetőség lesöprése után nyújtsa be a románok elleni bojkottot, mivel ez súlyosabb és tendenciózusabb jelenség, mit a kárpátaljai magyar nyelvhasználat, ami miatt a magyar kormány számos szituációban próbál bojkottot érvényesíteni.

A délutáni színes programkínálat része volt a gulyásfőző verseny, amelyre 14 csapat jelentkezett.

(Az RMDSZ-es politikusok még csak gulyáskóstolóra sem ugrottak be a makfalvi rendezvényre. A kivételt a résztvevők közt elvegyülő Vass Levente, a marosvásárhelyi szervezet elnöke jelentette. )

A Magyar Polgári Párt elnöke, Biró Zsolt maga is fakanalat ragadott, és két üstben rotyogó babgulyással várta kollégáit, barátait.

A félezres tömeg a kora délutáni óráktól hajnalig koncerteken vehetett részt. Felléptek anyaországi énekesek, népdalcsoportok, kik Alattyánból, Kőtelekről, s más testvérvárosi településről érkeztek. Hajnal 3-ig a Szkítia,  Napoleon Boulevard, az Insect együttesek és Kincses Tünde szolgáltatta a színvonalas zenét.

A jó hangulatú rendezvényt Makfalva Székely Tanácsa, a makfalvi református egyházközség, a helyi polgármesteri hivatal, a Makfalvi Wesselényi Művelődési Egylet és a Székely Nemzeti Tanács szervezte.

Köszönet a hibátlan, felemelő programért!

Heti Hang Szóró—-Hangosan mindenről, ami nekünk fontos