Egri kisgazdák Csíksomlyón imádkoztak

Szíki Károly kisgazdaelnök vezetésével kisebb küldöttség érkezett Csíkszeredára, hogy a székelyeket ért újabb támadások, zászló-konfliktusok felől tudakozódjanak. Sajnálatos tényként állapították meg, hogy semmivel nem jobb a székelyek sorsa, mint volt a rendszermódosulás előtt. Ez ügyben már számos egyeztetésen vettek részt a Székely Nemzeti Tanács vezetőivel, valamint az MPP elnökségével.

Fotó Egy az Egyben

Szem elől nem tévesztve az anyaországi kritikus méreteket elért megosztottságot, Babba Mária szobránál imába foglalták kérésüket: legyen vezetőinkben tisztánlátás, mértékletesség, legyen türelem, legyen tolerancia, legyen mértékletesség, legyen erő fellépniük a mértéktelenséggel szemben. A küldöttség ezt követően Segesvárra utazott, ahol a magyar iskola lehetőségeinek kibontakozását mérték fel. (Forrás: Szíki Károly, a Kisgazda Polgári Egyesület Egri Szervezetének az elnöke: Heti Hang Szóró – Hangosan mindenről, ami nekünk fontos)

Szabadtéri szentmisét mutat be Csíksomlyón Ferenc pápa

A Polgári Kisgazdák kiemelik azt, hogy nagy megtiszteltetés az erdélyi magyarok, de a nagyvilág magyarság számára is Ferenc pápa látogatása Csíksomlyón. (Forrás: Kuzmányi István/Magyar Kurír)

A Csíksomlyói Búcsúra 1567-től kerül sor. Ez a székelyeknek a katolikus hitük megvédéséért hálát adó zarándoklata, amely 1990-től már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseménye. Minden év pünkösdre, több százezer magyar jelenlétében megtartott szabadtéri szentmise a közeli Kis-Somlyó-hegy és a Nagy-Somlyó-hegy közöti nyeregben. A Római Katolikus Egyház hívei Csíksomlyón teljes búcsút nyerhetnek. A Ferences Rend által alapított Mária-kegyhely templomban van a sugárkoszorúval övezett Mária, aki a földgömbön és a holdsarlón áll, feje körül tizenkét csillagból álló glória. Jobb kezében királynői jogart, baljában a gyermek Jézust tartja. Mindkét szoboralak fejét korona díszíti. Az aranyozott hársfa szobor eredetileg egy szárnyasoltár központi alakja volt. A kegytemplom és a körülötte lévő térség az elmúlt 30 esztendőben már nem tudta befogadni a több százezerre duzzadt zarándokok sokaságát, ezért 1993-ban oltáremelvényt építettek a hegy nyergében. A Csíksomlyói Búcsú a nagyvilág teljes magyarságának évenkénti nagy találkozó helyévé fejlődött, ahol ma már a katolikus és a nem katolikus magyarok sokasága jelenik meg. (KPE)

A Vatikán január 11-én bejelentette, hogy Ferenc pápa 2019. május 31. és június 2. között. apostoli látogatást tesz Erdélyben. Ellátogat Jászvásár és Balázsfalva településekre és a Csíksomlyói Mária-kegyhelyre, ahol szentmisét fog bemutatni. Oláh Zoltán kanonok, a szentírás-tudomány tanára, a Gyulafehérvári Fő-egyházmegyében a pápalátogatással kapcsolatos kommunikáció vezetője elmondta: „nagy örömmel fogadták a hírt a Fő-egyházmegyében. Nagy megtiszteltetés, hogy az egyházmegye ezeréves történelme során most először látogat pápa Erdélybe, Székelyföldre, a magyar katolikusok búcsújáró helyére, Csíksomlyóra”. A kommunikációs vezető azt is elmondta: „a Szentatya szentmisét fog celebrálni Csíksomlyón június 1-jén, szombaton. A szentmisét a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatok mintájára készítik elő, azaz szabadtéren, a somlyói nyeregben mutatják be. A liturgia nyelve a latin lesz, a homíliát Ferenc pápa olaszul mondja, amit fordítanak majd magyar nyelvre.” Január 11-én este fél 6-kor érkezett hozzánk a csíksomlyói ferencesek sajtóközleménye, amely szerint az idei csíksomlyói búcsúra a Gyulafehérvári Fő-egyházmegyében meghirdetett hivatások éve jegyében kerül sor „Íme, az Úr szolgálóleánya” (Lukács evangéliuma 1,38) mottóval. (Forrás: Kuzmányi István/Magyar Kurír)