Egri kisgazdák a Wass Albert napon, Tiszaföldváron

Wass Albert szobra a zalaegerszegi Dózsa-ligetben. - A kép forrása: hu.wikipedia.org

A Művelődési Ház igazgatója,  Dobróka András és Barcza Gábor borász Wass Albert emléknapot szervezett Tiszaföldváron, március 7-re, csütörtökre. 2005-ben Szíki Károly kezdeményezésére, Barcza Gábor támogatásával felállították Tiszaföldváron is a Wass Albert emlékkövet. Éles politikai vitát követően azonban nem a köztérre került, hanem a templomkertbe.

Fotó: Szíki Károly író, irodalmár, színművész, a Kisgazda Polgári Egyesület Eger Városi Szervezetének az elnöke Wass Alber versét szavalja Tiszaföldváron. – A kép forrása: kpe.hu

Itt gyűltek tegnap össze az írófejedelem  halálának 21. év fordulója alkalmából koszorúzásra politikusok, közéleti személyiségek, művészek. Köztük volt Boldog István országgyűlési képviselő, néhány helyi képviselő és Barcza Gábor borász. A  Fidesz részéről Horváth István és Boldog István koszorúzott. Szíki Károly miután elhelyezte az egri székhelyű Wass Albert Kör és a Kisgazdák koszorúját, köszöntő beszédében a személyes felelősségvállalás magasabb szintjének szükségéről beszélt, mert ahhoz, hogy Tiszaföldvár a jelenlegi szintről elmozduljon, mindenkinek többet kell hozzá tenni energiából, pénzből és fantáziából. Wass Albert példájából ki kell, hogy tudjuk olvasni, hogy a nemzet felemelkedése, de a békéje és védelme is a teljes összefogásból és a béke helyreállításából áll. Valamikor egy-egy békétlen ember el akarta mozdítani ezt az emlékkövet, de azok a személyek belebuktak. Figyelmeztető jel ez arra, hogy  Isten védelmében álló ember emlékéhez, ha valaki hozzányúl, abban ott van borítékolva a totális bukás. A templomkertből a Művelődési Házba vonultak az emlékezők, hogy láthassák Szíki Károlynak, a város szülöttének „A Hontalanság hitvallása” című előadását. A nézőtéren számos közéleti személyiség és Wass Albert barát jelent meg, s helyet foglalt társaival Bacsó Ernő nemzetőr altábornagy is. Barcza Gábor borász, korábbi FIDESZ elnök bevezetőjében a kő állításának kálváriájáról szólt  és arról a felelősségről, hogy aki jelképnek választja az erdélyi írót, annak kötelessége is van: a kultúra nagykövetéhez méltó életet élni. Boldog István egy jobb és szakértőbb jövőbeni reménykedését fejezte ki, amikor a kerítéssel körül zárt templomkertből az írófejedelem emlék köve közterületre fog kikerülni! Szíki Károly az előadása végén bejelentette, hogy ebben az évben kiadja Földvár történelméhez kapcsolódó irodalmi könyvét, amelyre már sok előjegyzést kapott eddig is. – Jó volt magyarnak lenni ezen a földvári napon. (Forrás: Kisgazda Polgári Egyesület Eger Városi Szervezete)