Egészségügyi miniszter: Nehéz hetek várnak Csehországra

FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

Csehországban gyorsan romlik a járványhelyzet és a koronavírus-fertőzöttek napi számának növekedése jelenleg a legmagasabbak közé tartozik a világban – jelentette ki Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter, megjegyezve, hogy három valóban nagyon bonyolult és egyáltalán nem vidám hét vár az országra. Csehországban kedden 8325 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumok, ami az eddigi második legmagasabb napi szám.

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére újabb szigorításokat vezet be Szlovénia, hétfőtől az egész ország területén 5. osztálytól fölfelé az általános iskolák és a középiskolák is digitális oktatásra állnak át – jelentette be Janez Jansa kormányfő szerdán késő este, a kabinet ülése után.

Csütörtöktől Románia feloldja a Magyarországról érkezőkkel szemben múlt héten bevezetett karanténkötelezettséget, miután időközben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos rátája Romániában meghaladta a magyarországi adatot. Romániában szerdán először haladta meg a négyezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a román kormány pedig október 15-től kezdődően újabb harminc napra meghosszabbította a járvány miatt május közepén elrendelt veszélyhelyzetet.

Ukrajnában az elmúlt napon 5590 új esettel nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 107 újabb halálos áldozattal.

MTI