Egészséges talajban egészséges növények: mit tehet a gazdálkodó?

Fotó pxfuel.com

A talajok állapota a nagyipari termesztés és a klímaváltozás hatására egyre romlik. Pedig egészséges talaj nélkül nincsen egészséges termés sem. Az intenzív, kémiai inputanyagokra alapozott művelés alatt álló területeken a talajban élő hasznos szervezetek csökkenésével megnő a veszélye a talajból eredő károsítók felszaporodásának. A leromlott talajokon a víz és szél okozta erózió már a csekély lejtésű területek termőrétegét is veszélyezteti. Mit lehet és mit érdemes tenni a talajállapot javításáért?

Az egészséges, jó szerkezetű talajok jobban ellenállnak a víz és a szél romboló hatásának, valamint az ép talaj táplálékhálózata nem engedi egyik talajlakó élőlényt sem túlszaporodni. Az úgynevezett talajegészség már csak ezért is rendkívül fontos a mezőgazdaság, és közvetve mindannyiunk jövője szempontjából.A december 5-i Talaj világnapja alkalmából Dr. Berényi Üveges Judit az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet talajvédelmi kutatásokat vezető munkatársa foglalta össze, hogy mit tehetünk gazdálkodóként, hobbitermesztőként, vagy éppen vásárlóként talajaink egészségének visszaállítása és megőrzése érdekében.

Ajánlott a gazdálkodóknak:

  • Ismerd meg a talajod, és ennek megfelelően válaszd ki a legmegfelelőbb termesztéstechnológiákat! Minden talaj más, és az adottságaihoz igazodó művelést, tápanyaggazdálkodást és termesztett növényeket igényel. Jó befektetés a talajunkkal kapcsolatos információk gyűjtése és alkalmazása. Ha legalább egy talaj tápanyagvizsgálat rendelkezésünkre áll, már az is sokat elmond a talajunkról. Használjuk, értelmezéséhez kérjünk bátran szakértői segítséget! Egy szakmai videóban például a lejtőhordaléktalajok és a barna erdőtalajok tulajdonságait mutatták be, és tanácsot adtak az ilyen talajokon gazdálkodóknak, mire érdemes odafigyelniük. Hogyan alakul ki a lejtőhordalék talaj? Hogyan ismerhetjük fel, mire használjuk, milyen módszerekkel műveljük? Miként segíti az élővilág a talaj kedvező szerkezetét?A felvételeken egy kisebb talajtani utazásra invitálják a tanulni vágyókat.
  • Vess takarónövényt, vagy hagyj szármaradványt a felszínen! Ne hagyd fedetlenül a termőföldet! A talajtakarás védelmet nyújt a termőréteg számára a naptól, az eső ütőerejétől, a széltől, a fokozott párolgástól. Nem engedi felforrósodni a talajt nyáron, ezzel óvja a talajban lakó élőlényeket. Megfelelő gépekkel akár a területen hagyott mulcsba is lehet vetni.Ide kattintva megnézhető az a népszerű videó, ami a kukorica mulcsba vetésének technológiáját mutatja be.
  • Használj komposztot! A komposzt rendszeres alkalmazása növeli a talaj szervesanyag-tartalmát, valamint a talajban élő mikrobák sokféleségét és mennyiségét. A komposzt továbbá csökkentheti a talajeredetű kártételek előfordulását, és általában véve egészségesebbé teszi a talajt. Ide kattintva böngészhetőek az ÖMKi komposztálás témájú videói.
  • Csökkentsd a talajművelést és rendszeresen változtasd a művelés mélységét! Ügyelj rá, hogy talajműveléskor ne legyen a talajod se túl nedves, se túl száraz! A gyakori, ugyanabban a mélységben végzett talajművelés tömörödött réteg kialakulását eredményezi, hosszú távon a talaj leromlását okozza. Ezzel szemben a helyesen végzett, csökkentett talajművelés megőrzi a talaj szerkezetét és javítja a vízgazdálkodását. A témában fontos anyag Dr. Birkás Márta előadása a talajművelésről. 
Ezekkel a gyakorlatokkal támogatják az egészséges talaj megőrzését és kialakítását

Az ökológiai gazdálkodás alapvetése a talajok védelme. Az ÖMKi-ben ezért több, a talajegészség megőrzését célzó kutatás zajlik, ahol működő gazdaságokban vizsgálják az olyan jó gyakorlatokat, mint például a csökkentett talajművelés, a zöldtrágya- és takarónövények alkalmazása, vagy a mulcsba vetés. Nemzetközi projektekbe is bekapcsolódnak, mint például a Best4Soil, aminek keretében olyan talajegészséggel kapcsolatos jó gyakorlatokat tesznek közzé, mint a komposztálás, a helyes vetésforgó tervezés, vagy éppen a megfelelő zöldtrágyanövények alkalmazása. Szintén a projekt keretében létrehozott adatbázisok pedig a növénykárosító fonálférgek, és talajeredetű kórokozók felszaporodásának megakadályozásában lehetnek a gazdák segítségére. 

Forrás: magro.hu