Egekben a földgáz-, az áram- és a benzinárak Európában – grafikonokon mutatjuk, mennyivel emelkedtek

Fotó forrása: Steve Parsons/PA Images via Getty Images

Ezen a héten is folytatódnak a tárgyalások az Oroszország elleni olajembargóról. Továbbra is főszerepet kap Magyarország a megbeszéléseken, az uniós nyilatkozatok szerint elsősorban a magyar kormányon múlik, hogy lesz-e közös embargó. Orbán Viktor kormányfő az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel tárgyalt, és azt mondta, megoldást kell találni a magyar aggályokra. A nyugati politikusok úgy látják, hogy az oroszok elleni büntetőintézkedések működnek, nem baj, ha fáj, el kell viselni – közölte az M1 Híradó.

A nyolc lejt is meghaladja a benzin literenkénti ára egy kolozsvári benzinkúton, ami átszámítva több, mint 600 forint. A gázolaj ennél is drágább, majdnem 700 forint. Romániában egy év alatt csaknem 59 százalékkal drágult a gázolaj.

A bukaresti kormány ugyan tárgyalt az árplafon bevezetéséről, és az áfacsökkentés is szóba került, de eddig nem avatkozott be. Európa legdrágább üzemenyagárai (Forrás: M1 Híradó)

A szomszédos Ausztriában sem sokkal olcsóbb a tankolás. Egy a magyar határhoz közeli benzinkúton – jelenlegi árfolyamon számolva – több, mint 680 forintot kérnek egy liter benzinért. Európai összehasonlításban Ausztria még az olcsóbb országok közé tartozik.

Egy liter 95-ösért Norvégiában kell a legtöbbet fizetni, átszámítva több mint 900 forintot. De nem sokkal marad el a norvégiai üzemenyagáraktól Hollandia, Németország vagy éppen Görögországban sem.

Forrás: hirado.hu

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2022/05/24/egekben-a-foldgaz-az-aram-es-a-benzinarak-europaban-grafikonokon-mutatjuk-mennyivel-emelkedtek