Eddig nem látott gazdasági programmal rukkolt elő a kormány

Fotó MTI

A szerdai közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében létrejön a Nemzeti Exportvédelmi Program, amely a hazai cégeket támogatja, hogy a koronavírus-járvány miatt elvesztett exportpiacaikat visszaszerezzék, illetve új országokban jelenjenek meg. Mindezt 25 milliárd forintos keretösszegben, vissza nem térítendő forrást nyújtó pályázaton keresztül.

 

A határozat kimondja, hogy „a kormány egyetért azzal, hogy támogatni szükséges a COVID-19 világjárvány miatt piacaikat vesztő magyar vállalkozások fejlődését, piacaik visszaszerzését és újak megszerzését”.

Az így létrejövő támogatási eszköz működtetési költségeinek biztosítása érdekében 25 milliárd forintnyi többletforráshoz jut a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Ezt a többletforrást a pénzügyminiszternek július elsejéig biztosítania kell az idei költségvetésben.

A 3 pontból álló határozatból az is kiderül, hogy a program lebonyolítója a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság lesz, ugyanis ez az intézmény hirdeti meg

a hazai vállalkozások exportpiacokon történő megjelenését, azok megtartását és tőkekihelyezéseiket támogató, vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázati csomagot.

Az Orbán Viktor által jegyzett dokumentum itt két határidőt állapít meg:

  • átmeneti támogatás jogcímen nyújtott konstrukció esetén 2020. július 15.
  • további támogatási jogcím esetén 2020. augusztus 15.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismertette a program részleteit. Ennek értelmében a kormány múlt heti döntése alapján a gazdaságvédelmi akcióterv keretében 25 milliárd forintos keretösszeggel nemzeti exportvédelmi program indul az exportpiacokon növekedni, terjeszkedni és új piacokat megszerezni kívánó magyarországi vállalatok támogatására. A program két részből áll:

  1. 2 milliárd forint forintot kifejezetten a kisvállalkozásoknak különítenek el, amelyek az exportpiacok megszerzéséhez szükséges költségeikhez kaphatnak támogatást, vállalkozásonként maximum 50 millió forintot.
  2. 23 milliárd forint pedig azon nagyvállalatok számára áll rendelkezésére, amelyek a világ bármely távoli pontján hoznának létre beruházást, kapacitásokat azért, hogy a termékeiket Magyarországtól távol eső helyeken is értékesíteni tudják.

Megemlítette azt is az MTI beszámolója szerint, hogy múlt pénteken indult az ugyancsak 25 milliárd forintos exporttámogatási program, amelyben olyan magyarországi vállalkozásokat támogatnak, amelyek a versenyképességük megőrzése, fejlesztése érdekében a határon túl hajtanak végre befektetéseket, beruházásokat. Ezt a támogatást az Ausztrián kívüli hat szomszédos országban beruházó magyarországi vállalatok igényelhetik, az egy vállalatnak nyújtható támogatás maximális összege 800 ezer euró, amely az adott beruházás összköltségeinek 60 százalékát fedezheti.

A két új kormányzati programmal ötvenmilliárd forintos keret áll rendelkezésre a magyar exportvállalatok finanszírozására – emelte ki a miniszter.

A Kiemelt exportőr partnerségi programhoz (Kepp) a hétfői eseményen aláírt megállapodások szerint 8 vállalat csatlakozott: az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft., a Bábolna Tetra Kft., a Hell Energy Magyarország Kft., a HungaroControl Zrt., az Ilcsi Szépítő Füvek Biokozmetikai Kft., a Meditop Gyógyszeripari Kft., Silveria Elektronikai Kft. és a Tungsram Operations Kft.

Szijjártó Péter elmondta: a nyolc vállalat tavaly együtt 204 milliárd forint árbevételt ért el, amely kétharmada, mintegy 137 milliárd forint exportból származott. Így ezek a vállalatok is nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország tavaly is exportrekordot állíthatott fel.

Forrás: portfolio.hu