Ebbe belezöldülünk!

fotó pixabay.com

Szeretném ismét felhívni a figyelmet arra, hogy a Közös Agrárpolitika reformja ugyan még nem zárult le, de az már kijelenthető, hogy az agrárium erős zöldülésen fog átmenni az előttünk álló években. Ehhez pedig mi, a Bank is hozzá fogunk járulni. Mondom hogyan.

Egy korábbi cikkemben már írtam arról, hogy az Európai Unió környezeti fenntarthatósági követelményeinek való megfelelés a német gazdák számára már a legfontosabb napi feladatok közé tartozik.

A KAP reformjának még nem végleges jellege fontos, hiszen az európai gazdák egyre nagyobb nyomatékkal üzenik, hogy a túlzott szigorítások ellehetetlenítik őket. Szinte állandósultak a gazdatüntetések Németországban és Franciaországban. Ahogy annak ezeken tüntetéseken is hangot adnak, kezd tele lenni a gumicsizmájuk a környezetvédelmi és állatjóléti szabályok szigorodásával. Eközben azonban éppen a zöld pártok kerülnek egyre kedvezőbb helyzetbe a jogszabályalkotásban, ami egyértelműen kihívásokkal teli jövőképet fest nem csak a német, hanem minden EU-s gazda számára. Ha ugyanis ezekkel a szabályokkal folyamatosan emelik a termelési költségeket, az importtól pedig nem követelik meg ugyanezeket, drasztikusan romlik majd a belső áruk versenyképessége.

Menjünk elől együtt

Nos, a lényeg, hogy Önöknek, gazdálkodóknak el kell kezdeni a felkészülést az egyre erőteljesebb környezet- és energiagazdálkodásra. Ebben nyilván partnerekre van szükségük. Mi az Erste Bankban szintén keményen dolgozunk azon, hogy ezen az úton is Önökkel tartsunk. Lehet ugyanis ellenérzésünk a folyamattal kapcsolatban, sőt ennek hangot is adhatunk akár tüntetések formájában, de az idő kereke előre forog, a helyzethez pedig alkalmazkodni kell, sőt az okos gazda még elébe is megy. Az e szabályoknak, feltételeknek való megfelelés ugyanis egyben hatékonysági, versenyképességi javulást is hozhat. Jó, ha a fejünkben a két dolog nem választódik el egymástól.

Rövid elméleti háttér

Nem fárasztanám Önöket a 2015-ös Párizsi Megállapodással, vagy az EU évek óta ismert környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos elveivel, pláne nem az olyan ijesztő rövidítések mögött rejtező testületek javaslataival, mint az IPCC vagy az IPBES. Azzal viszont tisztában kell lennünk, hogy az Európai Unió igen kemény célokat tűzött ki 2030-ra vonatkozóan az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, a megújuló energia és az energiahatékonyság tekintetében. 2018-ban pedig az Európai Bizottság közzétette a 2050-re megvalósítandó hosszú távú stratégiai jövőképét egy klímasemleges gazdaságról, amit mi is beillesztettünk jogrendünkbe (a klímavédelemről szóló 2020. évi XLIV. törvény). A Közösségi Agrárpolitika változásának ilyen irányú változásaira azonban fel kell hívnom a figyelmet!

Az új KAP specifikus céljai között a klímaváltozás elleni fellépés, a környezetvédelem, valamint a tájkép és biodiverzitás megőrzése van nevesítve e téren. Ezzel összhangban a KAP zöld felépítménye három elemből áll. A gazdálkodók számára önkéntes elemek a kettes pillér klímavédelmi és környezeti intézkedései, és az egyes pillér Agro-ökológiai Alapprogramja („Eco-schemes” néven is ismerheti). Az úgynevezett „kiterjesztett kondicionalitás”, amely egy új, megerősített feltételrendszert takar, mindenki számára kötelező lesz, aki közvetlen támogatásból szeretne részesülni.

Üljünk fel a hullámra!

Ha tehát a támogatási rendszerben rejlő lehetőségek kihasználása az Ön számára továbbra is fontos gazdálkodási szempont, akkor helyesen gondolkodik. Ezzel ugyanis nem csak a támogatási forrásokhoz fér hozzá, hanem egyúttal – azok követelményrendszerének való megfelelés által – egyúttal megfelel az EU, a Közös Agrárpolitika és hazai környezetgazdálkodási elvárásoknak is. Látni kell azt, hogy a jelentősen felturbózott magyarországi támogatási rendszer szintén e két szempontrendszer mentén kerül kialakításra. Több pénz lesz a nagyobb elvárások teljesítésére. De ezzel nem fog tudni élni mindenki. E téren is verseny lesz, nem csak az agrárpiacokon. Ahogy pedig a piacon azt már megtanultuk, a felkészültség, informáltság döntő életképességi mutató.

Mivel ezek a célok a mi számunkra is stratégiai fontosságúak, lázasan dolgozunk azon, hogy az Önök és a fenti hatalmasságok igényeinek megfeleljünk. E munka nem most kezdődik, hiszen az Erste Bank társadalmi, környezetvédelmi elkötelezettsége hosszú évek óta az üzletpolitika alapja. Jó, de csak kiragadott példa környezeti felelősségvállalásunkra, hogy irodaházunk energiaigényét több mint négy éve kizárólag megújuló forrásból származó zöld energiával biztosítjuk.

Könnyen belátható, hogy a klímavédelem, a környezetgazdálkodás nem múló divat. Az agrárium szereplői sok támadást kapnak, és fognak kapni e témákban. Ezek ellen két módon kell védekezni. Egyrészt, azokkal az egyébként támogatott energiahatékonyságbeli fejlesztésekkel, amelyek kifogják a szelet e támadások vitorlájából; másrészt, erőteljes kommunikációs, és edukációs tevékenységgel. Mi az Erste Bankban mindkét tevékenységre készülünk. Fejlesztéseikben nem csak úgy támogatjuk Önöket, hogy biztosítjuk a pénzügyi forrásokat, hanem támaszkodhatnak agrárszakmai műhelyünk stratégiai tanácsaira, döntés-megalapozó elemzéseire, előrejelzéseire is. Az ilyen kihívásokkal teli időszakban a független piaci tanácsadással kiegészülő banki partneri viszony jelentősen felértékelődik.

Üzenetünk tehát az, hogy – ahogy mi tesszük – fogják fel Önök is lehetőségként az egyre erősödő klíma- és környezetvédelmi keretrendszert. Mi azért dolgozunk, hogy Önökkel együtt minél hamarabb megfeleljünk ezeknek, megfeleljünk a kor kihívásainak.

Forrás: agrotrend.hu, Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, Erste Agrár Kompetencia Központ