EB-szóvivő: Várhelyi Olivér a bővítési biztosjelölt

Fotó hirstart.hu

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője bejelentette, hogy Várhelyi Olivér a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztosjelölt – adja hírül az Index EUrológus blogja. A magyar biztosjelöltnek, valamint az új román és francia jelöltnek is először az EP jogi bizottsága előtt kell bizonyítani, hogy nem merülhet fel vele szemben összeférhetetlenségi kifogás, ez várhatóan november 12-én lesz, majd valószínűleg november 14-én tartják a parlamenti szakbizottsági meghallgatásokat – teszi hozzá a lap.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a fővárosi Várkert Bazárban a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel közösen tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján arra a felvetésre, hogy Várhelyi Olivér uniós biztosként a bővítés- és szomszédságpolitikai portfólióért felelhet majd, úgy reagált: „az, hogy Magyarország vállalja a bővítés- és szomszédságpolitikai teendőket, jól mutatja, hogy nem a könnyű sikerért futunk”. Ennél hálátlanabb portfólió ugyanis ma nincs az EU-ban, de Magyarország úgy érzi, megfelelő érveket tud majd bemutatni a bővítés mellett – fűzte hozzá a kormányfő, aki azt is jelezte ugyanakkor, hogy van egy uniós országcsoport, amely a bővítés teljes joganyagát megreformálná.

Magyarország is fontos zászlóvivője a bővítésnek Európában – hangoztatta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette: a megválasztott bizottsági elnök korábban arról is biztosította a kormányt, hogy a bővítés- és szomszédságpolitikai portfólióért felel majd a magyar biztos. INDEX.HU, MTI