E-roller a környezettudatos közlekedésért

emag.hu

A közösségi autózás és bérelhető bringák után, gyors, egyszerű és a fenntartható közlekedést biztosító elektromos rollerek jelentek meg Budapesten. Első körben a budai és a pesti Duna-part egyes szakaszain, illetve az ahhoz közel eső egyetemi területeken lesznek elérhetőek a járművek.

A nagyvárosi autóközlekedés globális szinten nagymértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Ezen segíthetnek a közösségi autózás és kerékpározás mellett most megjelent bérelhető rollerek.

A rollerek új alternatívát kínálnak a közlekedőknek, hogy gyorsan és környezetbarát módon tegyék meg a kilométereket akár a munkába járást megkönnyítve, akár egy-egy szabadidős programhoz kapcsolódó utazások során.

Az elektromos rollerek 25 km/órás maximum sebességre képesek. Tölthető akkumulátorral működnek, és egyszerűen használhatók. A felhasználóknak egy mobil applikációt kell letölteniük okostelefonjukra, amelynek segítségével megkereshetik a hozzájuk legközelebbi rollert, és egy gombnyomással feloldhatják azt. Amikor az utazás befejeződött, a rollerezők az applikáció utasításait követve egyszerűen megállítják a járművet és biztonságosan leparkolnak vele. A rollerek egyszeri kioldási költsége 250 Ft, a használat percdíja pedig 50 forint.

Ezt a projektet a Fővárosi Önkormányzat koordinálja, amely keretében 200 e-roller lesz elérhető május 1-jétől egy két hónapos, június 30-ig tartó tesztüzem módban.

A K+F projekt kijelölt területe Budapesten magában foglalja a Batthyány tér és Műegyetem rakpart közötti budai szakaszt, a budai Duna-part mentén Lágymányostól az ELTE és BME kampuszát is felölelve a Móricz Zsigmond körtérig, a pesti oldalon pedig a Szabadság hídon át a Vámház körúttól a Kálvin térig, érintve a Corvinus Egyetem kampuszát, egészen a Boráros térig.

Felmerülhet ugyanakkor a kérdés, hogy miért bérelnénk, mikor meg is vehetjük ezt az eszközt, hiszen jóval kevesebbe kerül egy autónál. A válasz itt is a fenntartás és a pénz kérdése, hiszen bérléskor nem kell foglalkozni a töltéssel, a javítással és a tárolással sem.

Természetesen, mint minden eszköznél, itt is be kell tartani a közlekedési szabályokat. A roller használatához betöltött 18 év szükséges, bukósisakot kell használni, nem szabad akadályozni a gyalogosforgalmat, szabályosan kell vele parkolni és nem utolsó sorban minden indulás előtt el kell végezni a biztonsági ellenőrzést.

(aszhirportal.hu – Kiss Beatrix)