Dupla haszon a gazdának: legeltetés és napelempark ugyanazon a területen

Fotó www.next2sun.de

Új megoldás, hogy a napelemeket állítva is el lehet helyezni, így lehetőség nyílik a szántóföldek, legelők dupla hasznosítására.

Épületek tetejére szerelt napelemeket már sokfelé és régóta alkalmaznak. Kutatók viszont újabban arra jöttek rá, hogy a napelemeket a legelő kerítésébe is be lehet építeni, sőt ez nagyon jelentősen csökkenti azok helyigényét – írja az agrarheute.com.

Kerítésre általában minden legelőn szükség van, és azt állandóan süti a Nap. A különbség mindössze annyi, hogy a kerítéseknél a napelemeket nem vízszintesen, hanem függőlegesen vagy ferdén megdöntve kell elhelyezni. Így az állattartók két legyet ütnek egy csapásra, mivel a kerítés nemcsak a legelőt zárja le, de egyben áramot is termel.

Ausztriában már vannak is olyan gazdaságok, amelyek a szabadtartásos broilertenyészetüket napelemekkel kombinált kerítéssel zárták körbe.

Az osztrák Next2Sun/Elektrotechnik Leitinger Photovoltaik, valamint az iKratos cégtől a kerítéshez alkalmazható napelemek már most beszerezhetők. Az alkalmazott nPert vagy heterokötéses modulok szakaszonkénti teljesítménye a gyártó szerint 400 Watt.

A megépítésnél keret nélküli üvegmodulokat alkalmaznak, több mint 80 százalékos „kétarcúsággal”. A támasztó elemeket acéloszlopok képezik.

Egy 5 méter hosszúságú kerítés a terepviszonyoktól és a napsütéstől függően évente 1.500 kWh áramot képes termelni. A kombinált kerítés építési költsége folyóméterenként – ÁFA nélkül – mintegy 600 eurót tesz ki. Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre