Drón-incidens: a Fehér Ház tagadja, hogy keresné a konfliktust Oroszországgal

A kép forrása. oroszvilag.hu

Nagy kockázatokat rejt magában, amikor háborús övezetekben olyan ország végez nyilvánvalóan ellenséges felderítést, amelyik egyértelműen támogatja az egyik háborús felet. Csak remélni tudjuk, hogy az eddig még tapasztalt önmérséklet megmarad. (kpe)

John Kirby szóvívőnek azonban „nem áll módjában beszámolni arról”, hogy pontosan mit figyelt meg a tengerbe zuhant eszköz.

Az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Oroszországgal, de folytatja a felderítő repüléseket a nemzetközi vizek felett, nemzetközi légtérben, a Fekete-tenger fölött – közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

John Kirby a hét elején történt orosz-amerikai incidensre utalva közölte, hogy az amerikai pilóta nélküli repülőgép lezuhanásához vezető orosz művelet szándékoltságára semmi nem utal, ugyanakkor a legjobb esetben is figyelmetlenség történt, a legrosszabb esetben pedig a művelet gondatlan és támadó jellegű volt.

Kijelentette, nem világos az Egyesült Államok számára, hogy az orosz pilótának szándékában állt-e nekiütközni a drónnak, amely később a tengerbe zuhant. Megerősítette, hogy a tenger mélysége miatt nem valószínű, hogy az eszközt sikerül felszínre hozni.  

Lesznek még hasonló repülések  

Az amerikai drón küldetésével kapcsolatban a Nemzetbiztonsági Tanács koordinátora közölte: az amerikai hírszerzési-megfigyelései képességek védelmében

nem áll módjában beszámolni arról”, hogy pontosan mit figyelt meg az eszköz,

ugyanakkor azt megjegyezte, hogy az ilyen repülések a Fekete-tenger térségében a múltban, a jelenben és a jövőben is a szélesen értelmezett amerikai nemzeti érdekből történnek, valamint részei az Ukrajna önvédelméhez nyújtott támogatásnak.    

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230317_haboru_ukrajna_oroszorszag_kulfold_fegyverek_dron_feher_haz_john_kirby