Drasztikus korlátozást vezet be a világ legnagyobb rizsexportőre

Fotó agrarszektor.hu

India, a világ legnagyobb rizsexportőre július 20-án betiltotta a nem basmati típusú rizs kivitelét. A kormány elmondása szerint ezzel kívánják biztosítani a megfelelő kínálatot az országban, így könnyebb lesz megfékezni a gyorsan emelkedő hazai élelmiszerárakat.

Az indiai rizs betiltása milliós nagyságrendben érinti majd az embereket. A Barclays elemzése szerint Malajzia jár majd a legrosszabbul, de Szingapúr is érintett lesz – írja a CNBC-t szemlézve a Portfolio. Ez nem is csoda, hiszen India a globális rizskereskedelem több mint 40 százalékát adja.

Az elemzésben ugyanakkor kiemelik, hogy Szingapúr egyébként is érzékeny az importban történt változásokra, hiszen az élelmiszer legnagyobb részét külföldről szerzi be. Jelenleg a városállam az indiai tilalom alóli mentességért küzd.

A lap emlékeztet, hogy a rizs ára jelenleg évtizedes csúcson mozog, mivel az El Nino kockázatot jelent a globális termelésre más országokban, például Thaiföldön, Pakisztánban és Vietnámban. Az árrobbanás legnagyobb vesztese Fülöp-szigetek lehet, mivel az ország fogyasztói kosarában a rizs súlya a legmagasabb.

De nemcsak Ázsia, hanem más régiók is érintettek lehetnek: számos afrikai és közel-keleti ország is veszélybe kerülhet az exporttilalom miatt. A közvetett hatásként lehet értelmezni azt is, hogy az indiai intézkedés valószínűleg még feljebb tolja majd az egyébként is magas rizsárakat.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/gazdasag/2023/08/02/drasztikus-korlatozast-vezet-be-a-vilag-legnagyobb-rizsexportore