Dr. Spiák Ibolya értesítése alapján: Pszichológus válaszol – Így beszélgessünk a gyermekekkel a háborúról

Fotó: hiros.hu
Fotó forrása Vis Medica Kft

A háború híre pillanatok alatt terjedt el a gyerekek között. Rengeteg kérdés merül fel bennük. A szakemberek szerint nagyon át kell gondolnunk, hogy mit és hogyan válaszoljunk – hangzott el az M1 Híradójában.

Földi Rita klinikai szakpszichológus szerint nem tudjuk és nem is kell a gyereket elzárni a tényektől, hiszen óhatatlanul is hall dolgokat, azonban érdemes a tényekre szorítkozni, azokat tömören elmondani neki életkorának megfelelően.

Már egy 5-6 évesnek is el lehet mondani, hogy háború van, ezért embereknek el kell elhagyniuk otthonaikat, tehát minden olyan dologról lehet beszélni, amit megért, de mélyebben nem kell taglalni a helyzetet” – mondta.

A szakember azt javasolta, hogy lehetőség szerint ne a gyerek előtt beszéljenek a felnőttek a háború részleteiről, de ha a gyerek kérdez, arra válaszoljanak, életkorának megfelelően. Hazudni, letagadni nem szabad semmit.

Földi Rita megjegyezte, „mindenkinek okos, értelmes és kérdéseket feltevő gyereke van”, de a felnőtteknek tisztában kell lenniük, hogy a gyerek kognitív képességei nincsenek azon a szinten, hogy minden összefüggést és a vészhelyzet nagyságát valósan felmérje.

Hozzátette, a szörnyűségeket, a halottak képeit nem kell mutogatni a gyerekeknek, mert a nyers képi világ rossz hatással van rájuk, azok visszajöhetnek álmukban, vagy behelyettesítik azokat a saját életükbe, tehát az ezzel való szembesítés még korai a gyerekeknek.

Földi Rita szerint hasznos lehet a gyerekben rejlő szorongás „súlypontját” a segítségnyújtás felé helyezni, így meg lehet beszélni vele, hogy a már nem használt játékait, ruháit felajánlhatja azon gyerekek számára, akiknek el kellett jönniük otthonról.

„Átfordítjuk az egészet egyfajta tevékenységbe, és egészen máshova helyeződik a fókusz, mint a félelemre. Az empátiára, és arra, hogy ilyen helyzetekben hogyan lehet segíteni. Ha azt látja a gyermek, és ezt kommunikáljuk felé, hogy ezeket mi, hogyan tudjuk kezelni itt a mi helyzetünkben, akkor már egy támpontot adtunk neki, és ez már eleve csökkenti a szorongás erejét” – javasolta a pszichológus.

A szakember szerint, ha az iskolában, az osztályban téma a háború, akkor a pedagógussal lehet erről beszélni, de direkt behozni az osztálybeszélgetésekbe nem kell a témát.

Forrás: hirado.hu