Dr. Spiák Ibolya értesítése alapján: Minden harmadik gyerek mentális probléma miatt szorul kezelésre

Fotó: mindenamihallas.hu

Hónapokat, néha éveket töltenek otthon, kiszakadva az iskolából, távol a barátaiktól. Kezelésekre járnak, küzdenek, miközben próbálják követni a tananyagot: ők a tartós gyógykezelés alatt álló gyerekek, a héten a tanév számukra is véget ért. De van-e egyáltalán oktatás a hazai kórházakban? Ki segít nekik az otthoni lábadozás időszakában? És egyáltalán mi takar az a minisztériumi irányelv, ami az oktatásukra-nevelésükre vonatkozóan idén tavasszal jelent meg? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a KórházSuli Alapítvány segítségével.

Tóth Almássy Monika évekig dolgozott a Heim Pál Gyermekkórház pedagógusaként. Munkája során első kézből megtapasztalta, hogy a tartós beteg, gyógykezelés alatt álló gyerekeknek milyen sokat jelent, ha egészségügyi problémájuk ellenére is képesek az iskolai tananyagot elsajátítani. Számukra ez nem könnyű, a hazai oktatási és egészségügyi rendszer ugyanis nincs teljesen felkészülve ezeknek a gyerekeknek a tanítására, ezért jött létre nyolc évvel ezelőtt a KórházSuli. Az alapítvány egyetemistákból és középiskolásból álló önkéntes csapata évente több száz gyereknek segít a felzárkózásban.

Ahhoz, hogy megértsük, pontosan kiknek van szüksége extra segítségre, először is tisztázni kell két fogalmat: vannak a tartós betegséggel élő diákok, akiknek az életét bár megnehezíti valamilyen egészségügyi probléma – például asztma, epilepszia vagy cukorbetegség –, az iskolába járást az önmagában még nem gátolja. Vannak azonban a tartós gyógykezelés alatt álló gyerekek, ide tartoznak például az onkológiai, transzplantált betegek vagy a súlyos balesetet szenvedő fiatalok, 

akiknek a felépülése akár hónapokig, évekig is eltarthat.

„Szintén az utóbbi csoportba tartoznak a pszichiátriai kezelés alatt álló kamaszok, belőlük az elmúlt időszakban sajnos látványosan több lett. Amikor nyolc évvel ezelőtt elkezdtük a munkát, akkor minden tizedik gyerek került mentális probléma miatt a látókörünkbe. Mára azt mondhatjuk, hogy minden harmadik fiatal ilyen típusú probléma miatt érkezik hozzánk, sejtésünk szerint az ugrásszerű növekedésben a koronavírus-járvány is komoly szerepet játszott” – jelentette ki az Indexnek Tóthné Almássy Monika.

Forrás: index.hu

https://index.hu/belfold/2022/06/19/tartos-betegseg-gyerekek-oktatas-korhazpedagogus/