Dr. Ördög István értesítése alapján: Tíz és fél milliárdos előleget kaptak a Heves megyei gazdálkodók

Fotó Lang Róbert

Decemberig fizették ki az uniós agrártámogatások előlegét. Heves megyében öt és fél ezren igényeltek támogatást, a területalapúból négy és fél ezren kaptak pénzt.

A Magyar Államkincstár a beérkezett 2021. évi egységes kérelmek alapján 2021. november 30-ig, az előlegfizetési időszakban az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap (EMGA) forrása terhére több mint 230 milliárd forint, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA-VP) társfinanszírozásában a területalapú támogatásokat érintően 32,4 milliárd forint kifizetését teljesítette. A 2021. évi egységes kérelmek alapján kifizetések a részfizetéssel folytatódnak tovább de­cember 1-től, amennyiben az adott jogcím erre lehetőséget biztosít. 

A Heves Megyei Kormányhivataltól megtudtuk, a megyében 2021. október 18-án az uniós és hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően indultak el a 2021. évi egységes kérelmekkel kapcsolatos mezőgazdasági kifizetések. A november 30-ig tartó időszakban a területalapú támogatás és a zöldítés támogatás jogcímek mellett az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés (VP AKG), az ökológiai gazdálkodási támogatás (VP ÖKO), valamint a kisgazda-támogatás, az anyajuhtartás és a gyümölcstermesztési támogatások keretében történtek kifizetések. Az érintett gazdálkodók az ügyfél-tájékoztatási rendszer, továbbá a mobilGAZDA alkalmazás segítségével is nyomon követhetik az utalások részleteit, azok aktuális állását.  A kormányhivatal és az Államkincstár adatai szerint Heves megyében de­cemberig 10,48 milliárd forint uniós agrártámogatást fizetettek ki a gazdálkodóknak. A legnagyobb összegű kifizetés a területalapú támogatás volt, 5,32 milliárd forintot utaltak át közel négy és fél ezer gazdálkodó számára. Az egységes területalapú támogatás maximális értéke hektáronként 35 ezer 470 forint volt. Zöldítési támogatásként 1,82 milliárd forintot kaptak a gazdálkodók, majdnem háromezer-nyolcszázan. A harmadik legmagasabb összeget az agrár-környezetgazdálkodási programban vállalásokat tett társaságok, egyéni gazdálkodók kapták meg, több mint ötszázötvenen majd’ 1,7 milliárd forint támogatásban részesültek. 

Az erre a költségvetési ciklusra az egyszerűsített kisgazda támogatást választók közül 777-en bő százmillió forintot kaptak meg. Az ágazati támogatások kevesebb gazdálkodót érintettek. Extenzív gyümölcstermesztés jogcímen 171-en kaptak támogatási előleget, 91 millió forintot, míg intenzív gyümölcstermesztésből 63-an jutottak megelőlegezett támogatáshoz, 81 millió forinthoz. Jelentősebb előlegkifizetés történt még a termeléshez kötött anyajuhtartás jogcímen támogatást igénylőknek, ­135-en 86 millió forintot kaptak meg decemberig. 

Heves megyében idén áprilisban és májusban öt és fél ezren több mint 164 ezer hektárnyi földterületre nyújtottak be agrártámogatási kérelmet. Az egységes kérelemben a legtöbb gazdálkodót érintő területalapú támogatás (SAPS) mellett további 39 jogcímre, intézkedésre lehetett igényelni támogatást. 

Forrás: heol.hu, Tóth Balázs