Dr. Ördög István értesítése alapján: Nagy lépést tett a környezetvédelem terén a gyöngyösi iskola

gyal.hu

A diákok és szüleik már az iskolában is leadhatják a használt sütőolajat.

A napokban megérkezett a gyöngyösi Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába a használt sütőolaj gyűjtő konténer, tájékoztatott a tanintézmény. Az úgynevezett e-Qka egy innovatív, biztonságos, egyedülálló használt sütőolaj gyűjtő okoskuka. Az iskola közlése szerint a regisztrált tanulók és felnőttek már megkapták az olajgyűjtő kannákat is, amelyek tartalmát a gyűjtőbe tölthetik. A környezet óvásának e közös lehetősége a 6-os  Iskola Gyermekeiért Alapítvány szervezőmunkájának köszönhető, tette hozzá az iskola. 

Az e-Qka programhoz országszerte egyre több tanintézmény csatlakozik. A program közösségi oldaláról azt is megtudhatjuk, hogy Magyarországon évente mintegy 25 ezer tonna használt sütőolaj keletkezik a háztartásokban. Ennek a mennyiségnek több mint egyharmadát a lefolyókba öntik, nem is tudva, hogy ez a veszélyes hulladék, mekkora pusztítást okoz. 

Egyetlen csepp használt sütőolaj akár 1000 liter vizet is elszennyezhet. Ha a sütőolaj az élővízbe kerül, a tavak, folyók vizének felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így rövid időn belül a vízi élővilág pusztulását okozza. A talajba jutva záróréteget képez, s így akadályozza a víz mozgását, ezzel károsítja a talajflórát. A használt sütőolaj a lefolyókba kerülve lerakódik a csővezetékek falára, így a csatorna eldugulásához vezet. Az e-Qkába gyűjtött használt sütőolajból viszont biodízel készül, így az újrahasznosítva már nem jelent veszélyt a környezetre.

Forrás: heol.hu, Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2023/02/nagy-lepest-tett-a-kornyezetvedelem-teren-a-gyongyosi-iskola