Dr. Ördög István értesítése alapján: Kérdőív kutatja a lakók jövőképét – február végéig lehet válaszolni a Mátrai Erőműről

Fotó Czímer Tamás

Hazánk utolsó szén­erőműve, a Mátrai Erőmű szenes blokkjainak leállítása 2025-ig végéig megtörténik. Az Energiaklub a lakossági kérdőívében a Visonta környéki településeken a szénkivezetés társadalmi hatásait vizsgálja.

A dekarbonizáció környezet- és klímavédelmi hasznai megkérdőjelezhetetlenek, de a szénszektorhoz gazdaságilag és társadalmilag szorosan kötődő települések lakosainak számos kihívással kell majd szembenézniük. Győri Kata, az Energiaklub Coal-out projektjének vezetője arról tájékoztatott, hogy a program a Mátrai Erőmű átalakításának helyi társadalomra gyakorolt hatásait vizsgálja. Mint mondta, céljuk az, hogy az erőmű átállásáról a helyi közösségek is elmondhassák a véleményüket, és visszajelzésükkel formálhassák az átalakítás folyamatát.

Szarvas László, Visonta polgármestere szerint a dekarbonizációs program a közeljövőben teljesen új arculatot ad a térség iparának.

– A széntüzelés leállásával az addig a bányában dolgozó embereknek megélhetést biztosító munkát adni hatalmas és felelősségteljes feladat. Nyilvánvalóan más munkafolyamatok lesznek majd az erőműben is, amelyekhez adott esetben újabb szakképzettség, más kvalitások lehetnek szükségesek. A fiatal munkavállalók még rugalmasak, de komoly feladat lesz az idősebb, esetleg nyugdíj előtt álló dolgozók élethelyzetének rendezése. Bízom benne, hogy az erőmű hamar megtalálja a helyét a zöldenergia-termelésben. Ez sokat segíthet, hiszen nemcsak Visonta legnagyobb cége, de a megye egyik legjelentősebb munkáltatója is – összegezte Szarvas László.

Halmajugra mindennapjainak is szerves része a visontai bánya közelsége. Dr. Lakatos Rozália polgármester szerint ez okozza a falu egyik nagy problémáját is, a már életveszélyes talajmozgás miatt a lakóházak repedeznek. Ugyanakkor tény, az erőmű és a külszíni fejtés sok helybelinek ad munkát a döntően romák lakta településen.

– Az állástalanok száma jóval kevesebb a korábbihoz képest, a helyzet mégsem rózsás. A három műszakos állásokhoz a munkavállalók többségét közvetítő cég juttatja, a fizetés alacsony, nem marad tartalék a családoknál. Tartok attól, amit az erőmű és a bánya jövője tartogat a számukra – mondta dr. Lakatos Rozália.

A gyöngyösi ipari park bővítésének közelmúltbeli alapkőletételénél Hiesz György polgármester is foglakozott a kérdéssel.

– A visontai szénbányászat megszűnése jelentős munkaerőt szabadít fel. A Gyöngyösre települő új üzemek azonban sokukat alkalmazni tudják majd – bizakodott a városvezető.

Forrás: heol.hu, Szabó István